Viimast korda: Eplik, Randalu ja «Lahkhelid»!

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristjan Randalu ja Vaiko Eplik «Lahkhelide» proovis
Kristjan Randalu ja Vaiko Eplik «Lahkhelide» proovis Foto: Eero Vabamägi

Eesti Muusika Auhinnaga pärjatud duo Vaiko Eplik ja Kristjan Randalu salvestavad 4.-5. juunil Mustpeade majas toimuvad kontserdid «Lahkhelide» kavaga plaadile ning kinnitavad, et selle kavaga rohkem ei esine.

«Lahkhelide» idee sündis Jazzkaare 25. juubeliks 2014. aastal, olles suurepäraseks jätkuks nende esimesele koostööle 2010. aasta Jazzkaarel, mil esitleti kava «Kooskõla». Samanimeline album pälviski Eesti Muusika Auhindadel 2012. aastal jazzialbumi tiitli.

«Lahkhelide» kava hõlmab tuttavaid lugusid mõlema muusiku repertuaarist, kuid seades, mis annavad lugudele uue vahest ehk ootamatugi näo. «Vaiko muusika on omaette toimiv tervik, kuid meie kavasse valisin just need lood, mis mind mingil moel intrigeerisid. Kuulsin enda peas teisi rütme ja harmooniaid, haarasin mingist elemendist ja muutsin selle uueks põhiideeks. Mõned lood on säilinud pigem originaalilähedastena ja alles mitme ühise esituse jooksul moondunud,» kirjeldab Kristjan Randalu, kuidas kujunes kava, milles Vaiko Eplikul on nii laulja, kitarristi kui ka elektroonikaga toimetaja roll.

Randalu imetleb väga Epliku muusikat ja tema häält. «Mind üllatab ikka ja jälle, kuidas Vaiko kasutab oma mitmekülgset häält erinevates olukordades – lähenemine tundub ülimalt vaba, samas väga ulatuslik. Olen korduvalt tõdenud, et mitmed minu koostööd on tekkinud muusikutest isiksustega, kes mingil määral mulle endale vastanduvad. Näiteks Vaiko ja minu taustad ning ka väljundid on väga erinevad,» tõdeb Randalu, kes näeb parima võimaliku kontserdisalvestuse kohana just Mustpeade maja, kus on uus Steinway klaver ja mõnusalt intiimne õhkkond.

Vaiko Eplikul ja tema ansamblil Eliit on eriline positsioon eesti pop-rockmuusikas. Eplikule kui vokalistile-multiinstrumentalistele meeldib koos sõpradega improviseerida ja uusi heliavarusi avastada, kuid samas seab ta ka endale üha uusi väljakutseid. Eplik on nii mõnegi albumi kõik pillid ja vokaalpartiid ise stuudios sisse mänginud. Ta on ennast proovile pannud ka Eurovisioonil ning osalenud edukalt muusikalides. Pole kahtlust, et Vaiko Eplik on toonud värskeid tuuli eesti pop-rock maailma.

Rahvusvaheliselt vaieldamatult aktiivseim ja edukaim Eesti jazzmuusik Kristjan Randalu on elanud Saksamaal, Inglismaal ja USAs. Ta on esinenud maailma olulisematel kontserdilavadel ning osalenud rahvusvaheliste koosseisudega maailma väärikamatel jazzifestivalidel nii Euroopas kui ka näiteks Põhja-Aafrikas ja Aasias. Randalu koostööpartnerite hulka kuuluvad ka jazzimaalimas suunanäitajatena tuntud saksofonist Dave Liebman, trummar Ari Hoenig, kitarristid Nguyen Le ja Ben Monder, Tuneesia udi-virtuoos Dhafer Youssef, dirigent Kristjan Järvi ja tema Absolute Ensemble. Randalu muusikat kuuleb üle 30 helikandjal.

Vaiko Eplik  - Kristjan Randalu «Lahkhelid»

4. juuni kell 21.00

5. juuni kell 21.00

Mustpeade maja Valges saalis (Pikk tn 20)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles