Kuulutati välja Vaba Lava uue hooaja kuraatoriprogramm

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sugu M ehk Ivar Sild, Jürgen Rooste ja  Kaur Riismaa
Sugu M ehk Ivar Sild, Jürgen Rooste ja Kaur Riismaa Foto: Sugu M

Vaba Lava teatrikeskuse  kuraatoriprogrammi paneb teist hooaega kokku tandem rahvusvahelisest kuraatorist Thomas Frankist ja eesti kuraatorist Madli Pestist, kes 2016/2017 aasta programmi valisid avalikule ideekonkursile laekunud 35 projekti hulgast välja 8 lavastust, koondades need pealkirja alla «IN I OUT».

Programmis on viis lavastust Eesti tegijatelt ja kolm välismaalt: Jürgen Rooste lavastus «SUGU M» (esietendus 19. septembril), Austria/Venemaa lavastaja Oleg Soulimenko «Ma pigem tantsiksin sinuga» etendus 1. oktoobril), Helen Rekkori «Süüria rahvalood» (esietendus 29. oktoobril), Simon Mayeri (Austria) «Sissy pojad» (esietendus 14. jaanuaril), Sveta Grigorjeva ja Siim Tõniste «Hulgakesed» (esietendus 8. veebruaril), Urmas Vadi «Furby tagasitulek» (esietendus 18. aprillil), Audiokinetica «IDEM» (esietendus 12. mail) ja Chris Kondeki (USA/Venemaa) lavastus «Distinguishing»(«Eritunnused»).

«Need kaheksa projekti vastavad ideekonkursil esitatud küsimustele mitmel erineval tasandil ning pakuvad ka mitmekesiseid kunstilisi lahendusi. Kunstnikud tegelevad digitaalse identiteedi, võõra integreerimise ning sisemise ja välimise kasutusetundega. Esitatakse sotsioloogilisi ja antropoloogilisi vaateid identiteedikriisile ning püütakse otsida riikide ja rahvuste üleseid moraalseid väärtusi. Uuritakse eestlaste ja venelaste koos elamise ajalugu ja võimalikkust, vaadatakse Eesti tulevikku. Mõtestatakse ka filosoofilisemalt: kas integratsioon on alati positiivne mõiste või on see sõbralik vabandus sallimatusele? Nii nagu lavastused on mitmekesised temaatiliselt, on need seda ka kunstiliselt lähenemiselt. Erinevaid kunstidistsipliine põimivad Chris Kondek, Audiokinetica, Helen Rekkor ja Jürgen Rooste.

Peaaegu kõik lavastused sünniad koosloome meetodil ning mitmed kasutavad uurimuslikke strateegiaid materjali kogumisel (intervjuusid koguvad lavastuse tarbeks Helen Rekkor, Audiokinetica trupp ja Oleg Soulimenko)," kommenteeris programmi kuraator Madli Pesti.

Väljavalitud lavastuste hulgas on sõna- ja tantsuteatrit, visuaal- ja tehnoloogilist teatrit, luule- ja muusikateatrit, dokumentaalteatrit ja performance’iteatrit, diskot ja poksi. Märksõnadeks identiteet ja tehnoloogia, filosoofia, iidsed lood ja suuline pärimus, hirmud, eelarvamused, vastandlike väärtuse ühildamine ja lepitamine, identiteedikriis, digitaalne kultuur, argielu uurimused, mehelik kuvand, must huumor.

Esimest korda on võimalik Vaba Lava tõelistel fännidel soetada endale kogu hooaja kuraatoriprogrammi pass. Passiga on garanteeritud parimad istekohad saalis, kutse esietenduste pidudele. Ja muud üllatused läbi hooaja Passi hind on kuni 31. augustini 59 eurot, alates 1. septembrist  69 eurot. Passid on müügil Piletilevis.

Vaba Lava on kaasaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mille eesmärgiks on pakkuda väiketeatritele ja vabatruppidele soodsaid arengutingimusi nii teatrihoone kui erinevate tugiteenuste näol, ning arendada rahvusvahelist koostööd. Teatrikeskus on avatud uutele kooslustele ja värsketele ideedele. Vaba Lava suurtoetaja on telekommunikatsioonifirma Starman.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles