Kultuurikomisjon arutas teoste kasutamist avalikes kohtades

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu kultuurikomisjon arutas panoraamivabaduse erandit. Vasakult komisjoni liikmed Kalle Muuli, Viktoria Ladõnskaja, Krista Aru, komisjoni esimees Laine Randjärv ning komisjoni liikmed Heidy Purga, Yoko Alender, Aadu Must, Mailis Reps ja Märt Sults.
Riigikogu kultuurikomisjon arutas panoraamivabaduse erandit. Vasakult komisjoni liikmed Kalle Muuli, Viktoria Ladõnskaja, Krista Aru, komisjoni esimees Laine Randjärv ning komisjoni liikmed Heidy Purga, Yoko Alender, Aadu Must, Mailis Reps ja Märt Sults. Foto: Erik Peinar

Riigikogu kultuurikomisjon arutas täna teoste kasutamist avalikes kohtades ehk nn panoraamivabaduse erandit. Euroopa Komisjon on selles küsimuses algatanud avaliku konsultatsiooni Euroopa Liidu ühise seisukoha kujundamiseks, millele vastamise tähtaeg on 15. juunil.

Kultuurikomisjon pidas vajalikuks avalikus kohas teoste kasutamiseks ühtse lahenduse leidmist Euroopa Liidus.

«Soovime digitaalse siseturu takistusteta toimimist ning toetame kõiki tegevusi, mis seda soodustavad» ütles kultuurikomisjoni esimees Laine Randjärv ning lisas, et väljatöötatav lahendus peaks kohalduma kõigis liikmesriikides ühesugusena, samas arvestades kõigi erinevate huvidega võimalikult tasakaalustatult. «Mida selgemini on panoraamivabaduse erand sõnastatud, seda parem kogu ühiskonnale» rõhutas Randjärv.

Istungil osalenud justiitsministeeriumi esindaja sõnul saadeti küsimustik arvamuse andmiseks ligi 40 asutuse ja huvirühma esindajaga. Tema sõnul suurem osa toetavad panoraami erandi täpsustamist selliselt, et avalikus ruumis olevate teoste vaba kasutamine oleks laiem. Samas on autoreid esindavaid huvirühmi, kes muudatust ei toeta.

Kehtivas autoriõiguse seaduses on avalikus kohas oleva teose kopeerimine ja üldsusele suunamine praegu lubatud, näiteks kujutava kunsti ja arhitektuuri puhul. Seda välja arvatud juhul, kui teos on kujutises kesksel kohal ja seda kasutatakse ärilisel eesmärgil.

ELi infoühiskonna direktiiv võimaldab panoraami erandit laialt tõlgendada ja ELi liikmesriikides on praktika väga erinev. Direktiivi kohaselt võivad liikmesriigid näha ette erandeid ja piiranguid ainuõigusele teoste kasutamisel, mis asuvad alaliselt avalikes kohtades.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles