Värske Eesti animafilm Postimehe Kinos

Aarne Seppel
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Linnugripp».
«Linnugripp». Foto: Kaader filmist

Kuni nädala lõpuni saab Postimehe Kinos vaadata kolme värsket Eesti animafilmi: valikus on Eesti-Norra koostöös valminud «Igavesed jahimaad» ja Joonisfilmi toodangust «Linnugripp» ning «Siseilmadest väljas». Tegemist on selle hooaja viimase filmivalikuga, filmihuvilistel on taas põhjust Postimehe Kino külastada sügisel.  

«Igavesed jahimaad»

Režissöör: Elin Grimstad

Saarel mängivad kaks last, näeme avatud rannamaastikku. Laste kujutlusvõime ulatub silmapiirini. Laste silmade kaudu näeme looduse ilu, seda kõige pisemast ämblikust kuni suurepärase päikeseloojanguni. Nende jaoks on kõik võrdselt tähtis.

Neil on lemmikmäng – nad otsivad surnud loomi. Lapsed vaatavad kivide alla, otsivad rannalt, mudaaukudest ja põldudelt. Kui nad on juba mitu looma leidnud, toovad lapsed need kokku oma väikesesse surnuaeda.

Lapsed matavad loomad maha, kaunistavad nende hauad, laulavad laule ja loevad luuletusi. Loomad ärkavad taas ellu – nad ärkavad ilusas loomade paradiisis, nn igavestel jahimaadel. Need rituaalsed matused aga ei puuduta ainult lapsi. Tseremoonial osalevad nii taimestik, meri kui ka linnud.

Saarel elab ka Jahimees. Tema tapabki loomi, keda siis lapsed otsivad. Lapsed korjavad Jahimehe ohvreid kui aardeid. Nad muudavad Jahimehe julma tegevuse millekski heaks.

Kui lapsed hakkavad end nägema moraalsest aspektist, muudab see aga midagi nende sees. Nad saavad aru, et ka jahimehel on õigus eksisteerida.

«Linnugripp»

Režissöör: Priit Tender

Lugu mehest ja maost, alkoholisõltuvusega pingviinist ja lindude kadumisest. Lugu õunapuust ja õuntest, juurtest ja juuretusest. Lugu paradiisist ja sellest väljalangemisest.

Kibemagus suhtedraama pöörleb Lindmehe ja Madunaise romansi ümber. Mees tahab Naist, Naine tahab mehe sees elutsevaid linde. Lõpuks, kui mõlemad on kõigest ilma jäänud, leiavad nad teineteist, tõsiselt. See on armukolmnurk, mis viib järjekordse paradiisi hävinguni.

«Siseilmadest väljas»

Režissöör: Helen Unt

Kärbes hõõrub käsi. Mees ja naine, sees ja väljas, tasakaal nende sees ja nende vahel. Kärbes lendab. Teod kiiguvad. Kärbes lendab.

Postimehe tellijad saavad Postimehe Kino filme vaadata tasuta. Selleks peab olema Postimees Plussi konto, mis on seotud paberlehe tellimusega.

Postimehe Kino saavad vaadata ka Postimees Plussi tellijad ja päevapileti ostjad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles