Jäääär juuuubeldab vasakukõrvaliselt

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peagi 20. sünnipäeva tähistava Jääääre põhikoosseisus on viimasel paaril aastal mänginud ja laulnud Jaan Sööt (vasakult), Tarvo Jaaksoo ehk Tarz, Tõnu Timm ehk Tõun ja Teet Velling, kes salvestasid ka ansambli juubeliplaadi.
Peagi 20. sünnipäeva tähistava Jääääre põhikoosseisus on viimasel paaril aastal mänginud ja laulnud Jaan Sööt (vasakult), Tarvo Jaaksoo ehk Tarz, Tõnu Timm ehk Tõun ja Teet Velling, kes salvestasid ka ansambli juubeliplaadi. Foto: Mati Kose

Kõik oli juba olemas. Või peaaegu kõik.
Rahvalik Kukerpillid, kantrisõbralik Justament, natsionaalrokistlik Ruja ja läänelik Rock Hotel, heviline Magnetic Band, punkivad J.M.K.E. ja Propeller, lummavalt progev In Spe olid juba ammu vallutanud muusikasõprade meeli. Ainult jäääärelikult karge romantika janus fännid olid kurvad, sest neil ei olnud kedagi kuulata.



Kuid kes kannatab, see kaua elab. Ja kui kätte jõudis viimane taks – aastaid tagasi nii umbes kakskümmend kaks –, viis kitarrist ja laulja, praegune Viljandi kultuuriakadeemia helirežissöör Sulev Salm kokku pillimehed, kellele meeldis akustiliste instrumentide kõla.

Orkestrisse kuulusid tänased kuulsused Andres Dvinjaninov ja Ants Johanson, aga teiste hulgas ka Jaan Sööt ja Andrus Rootsmäe ehk InBoil.

Ansambel Vasak Kõrv

Muusikud mängivad pilli, saatus mängib muusikutega. Mitme asjaolu fataalse haakumise tõttu on meil ansambel Jäääär, kuigi oleks võinud väga vabalt olla ka Vasak Kõrv.

«Me tegime põhiliselt stuudiomuusikat ja vist neli salvestist jäi Eesti Raadio fonoteeki,» meenutas Salm. «Astusime üles ka Pärnu Fiestal, registreerisime seal ennast nime all Vasak Kõrv.»

Ametlikult peab Jäääär oma sündimise päevaks 20 aasta tagust 21. jaanuari Tartus. Ristiisaks oli Sulev Salm, kes oli näinud unes, et lapi tark soovitas uuele bändile panna nimeks Jäääär.

Seda tõika meenutades rääkis Jääääre pillimees, vokalist ja laululooja Tõnu Timm ehk Tõun, et nüüd viis ring ristiisa juurde tagasi. Nimelt salvestasid mehed – Tõuni kõrval Jaan Sööt, Tarvo Jaaksoo ehk Tarz ja Teet Velling – möödunud aasta lõpus Viljandimaal Tänassilmas Lohu talu suure köögilaua taga ümmargusele aastapäevale mõeldes plaadi jagu laule.

Plaat «Juuuubel»

Plaadi viimane viimistlemine käis veel nädal tagasi. Nimeks sai Jäääärele kohaselt «Juuuubel» (samas stiilis on viis aastat tagasi ilmunud CD ja DVD ühiskarbi peale kirjutatud «Vaaaata»).

Tähtsa sündmuse märkimiseks – ikkagi 20 aastat sünnist – kavatses ansambel anda kaks kontserti, ühe Tallinnas Vene Teatris ja teise Tartus Athena kultuurikeskuses. Fännide suure huvi tõttu on lisakontsert okupatsioonide muuseumis. Tõun loodab, et plaat valmib enne kontserte.

Kui «Juuuubel» ükskord kuulajate masinavärki jõuab, kohtuvad fännid vanade, aga uues kuues lugudega.

«Plaat on tagasivaateline,» ütles Tõun. «See on meie vanadest lugudest kokku pandud. Oleme need salvestanud uuesti – mõned lood selle pärast, et me ei ole algse helikvaliteedi või arranžeeringu või millegi muuga rahul ja arvasime, et saaks praegu paremini teha.»

Muidu alati mehise häälega bänd on sedakorda kõlapilti kaunistanud naistega: mõnes loos laulab Tuuli Taul ja mõnes loos mängib tšellot Ann Kuut.

Tuuli Taul on varemgi Jäääärega koostööd teinud. Näiteks on tema hääl 2009. aastal salvestatud plaadile «Öö on öö», kus kõlab Heikki Kalle loodud muusika.

Eelmise nädala neljapäeval esitas poetess Taul oma luulet ja laule Eesti Kirjanduse Seltsi kutsel koos Teet Vellinguga Ülikooli kohvikus Tartus. Mis tunne on laulda koos kuulsa Jäääärega? «Eks ole ju Jääääre muusika väga ilus, tunnen suurt naudingut selle muusika laulmisest,» ütles poetess.

Tema soleerimisel kõlab «Juuuubelil» laul «Kui joonistad lund». Jäääär on Sulev Salmi köögis uuele plaadile vaaritanud uuesti ka sellised laulud nagu «Saladus» ja «Laualinad», mis on pärit Vasaku Kõrva ajast.

InBoilita ja InBoiliga

Helirežissöörile meenus, kuidas mehed sattusid pilli mängima ammustel aegadel Söödi lapse sünni tähistamise ajal Tartus Supilinnas, kus toona elas InBoil. «Ja seal siis oli ka «Saladuse» esmaproov,» ütles Salm.

Et InBoili ja Jääääre teed läksid suvel 2008 lahku, esitab «Juuuubelil» seda pala Tõun. Lahkumineku põhjusi oli InBoili jutu järgi mitmeid. «Osa neist olid isiklikud ja osa vähem isiklikud,» ütles Andrus Rootsmäe. «Lühidalt öeldes: minu ja ansambli arusaamad mulle olulistest asjadest ei langenud enam kokku.»

Kas on võimalik, et need arusaamad on muutunud ja peagi seisab ees taasühinemine? «Ma ei oska öelda, kas see on üldse vajalik, kas neile mind nii väga vaja ongi. Sest ilma minuta on nad ju suurepäraselt hakkama saanud.»

Jääääre sünni juures viibinud, kümnete viiside ja sõnade autor ei ole lahknemisest mööda läinud kahte ja poolt aastat loominguliselt ja ka poliitiliselt raisanud. Nii näiteks on tema põhibändil Jääboiler valmimas plaadi jagu salvestisi. Nädal tagasi teatas ta kandideerimisest riigikogu valimistel Eestimaa Roheliste nimekirjas.

Mullu avaldas InBoil luuleraamatu «Sajast sada» (aastal 2006 ilmus sama autori «Kaheksakümmend üheksa»). Kaks nädalat tagasi pani ta punkti «Ärakäija saaga» käsikirjale.

Nii nagu muistsed viikingid ei lugenud, vaid kuulasid saagasid, soovitab autor ka «Ärakäija saaga» sissejuhatuses sellest mahukast teosest just ettelugemisel osa saada. «Nii on põnevam,» lisas ta.

Jääääre juubeli puhul esimest korda üle kahe ja poole aasta koos oma vanade kamraadidega helivõimendust jagama astuv InBoil esineb kontserdi esimeses osas. Peale tema on külalistena esinema kutsutud Riho Sibul ja Indrek Kalda.

20 aastat tagasi
•    Ansambel Jäääär on sündinud 21. jaanuaril 1991 Tartus.
•    Jääääre põhikoosseisus mängivad ja laulavad praegu Jaan Sööt, Tarvo Jaaksoo ehk Tarz, Tõnu Timm ehk Tõun ja Teet Velling.
•    Juubelikontserdid antakse 21. jaanuaril Tartus Athena kultuurikeskuses, 24. jaanuaril Tallinnas Vene Teatris ja 25. jaanuaril Tallinnas okupatsioonide muuseumis.
•    Valmimas on CD «Juuuubel».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles