Pisarameri liigutas tuhandeid

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Pisaratemeri» Vabaduse väljakul 14. juunil
«Pisaratemeri» Vabaduse väljakul 14. juunil Foto: Jaanus Lensment

Tallinnas Vabaduse väljaku kohal leinapäeval hõljunud juuniküüditamise ohvrite mälestussündmuse keskseks installatsiooniks «Pisarate meri» kulus umbes 7000 õhupalli, 24 rulli niiskuskindlat teipi, peaaegu 9000 meetrit naturaalset nööri, 45 ballooni heeliumi, 40 inimese panus ja ligi 12 000 eurot.

«Pisarate mere» idee pärineb Inimõiguste Instituudilt. Asutuse tegevjuht Aet Kukk ütles, et nende eesmärk oli küüditatuid väärikusega ja ajas selgelt eristatavalt mälestada. Ajurünnaku käigus olid päevakorraks mitmed mõtted, teiste seas idee katta Vabaduse väljak tuhandete kohvritega. Ilm ja eelarve seda aga ei võimaldanud.

«Oleme leinapäeva üritusi mitu aastat eri organisatsioonidega koostöös korraldanud, kuid sel korral tahtsime enda poolt teha midagi, mis ka juhuslikku möödakäijat rohkem kõnetaks. Kui soovid jõuda suure inimhulgani, tuleb välja mõelda midagi, mis puudutaks ka neid, kes ei pööra sellistele asjadele tavaliselt tähelepanu või kelle perekonnad on jäänud küüditamisest kõrvale. Lisaks soovisime, et seekordne mälestusüritus oleks tulevikus selgelt eristatav ja meeles. Et inimestel ei oleks nii tõsisest päevast ainult kurb tunne, vaid et säiliks lootus, et taolisi asju enam kunagi ei juhtu,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles