Jaak Allik: see võib olla NO99 lõpp (6)

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Allik
Jaak Allik Foto: Elmo Riig

Oma kommentaari neljapäevahommikusele uudisele Tiit Ojasoo tagasiastumise kohta NO99 juhi kohalt andis teatrikriitik Jaak Allik.

Kuidas mõjutab Tiit Ojasoo tagasiastumine Eesti teatrielu?

Kuna NO99 on Ojasoo loodud ja see on tema teater, siis pole sellele mõtet panna mingit muud juhti, siis oleks tegemist juba mõne muu teatriga. NO99 pole ju Ugala, Rakvere või mõni muu ajaloolise traditsiooniga teater. Kui Tiidu asemele ei asu Ene-Liis, (Semper) siis on see selle teatri lõpp. Aga kui teatri juhiks saab Ene-Liis ja Tiit töötab seal lavastajana edasi, siis võib teater jätkuda.

Mis juhtub, kui kaob maailmas kõige laiemalt tuntud Eesti teater?

Siis ei jää järele midagi, sellesse saali võib kultuuriministeerium muidugi mõne teise teatri paigutada. Aga Eesti teatrile ja rahvusvahelisele teatrimaailmale on see raske löök, kui Eesti likvideerib oma parima teatri.

Nendest riigikoguliikmetest (Yoko Alender (RE), Andres Anvelt (SDE), Krista Aru (VE), Viktoria Ladõnskaja (IRL), Marianne Mikko (SDE), Mart Helme (EKRE), Martin Helme (EKRE), Laine Randjärv (RE), Priit Sibul (IRL), Märt Sults (KE) – toim), kes tagasiastumise nõudmisele alla kirjutasid, on vaid mõni üksik kultuuripoliitikaga seotud. Teatrite lahti- ja kinnioleku otsustab kultuuriministeerium ja ma ei ole seal märganud soovi teater kinni panna. Nii rumalaid kultuuripoliitikuid Eestis ei ole. Aga need poliitikud, kes teatrist midagi ei tea, võivad igasugu avaldusi teha.

Minu meelest on see samasugune juhtum kui Priit Pärna lugu. Aga teistel põhjustel muidugi.

Ma loodan, et NO99 nõukogu, Ene-Liis Semper, Eero Epner ja Tiit Ojasoo siiski leiavad võimaluse teatri jätkamiseks samade ideeliste suunitlustega ja Tiit võiks seal edasi töötada. See oleks kõige parem.

Kultuuriministeerium peaks tegema kõik, et Ojasoo jätkaks teatris kui mitte juhina, siis lavastajana.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles