Tööliste paradiis kerkib Lääne-Virumaale

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika-soome kolhoos Nõukogude Karjalas. Kunstniku visioon.
Ameerika-soome kolhoos Nõukogude Karjalas. Kunstniku visioon. Foto: Repro

Antti Tuuri raamatu «Igitee» ekraniseering jutustab Jussi Ketola (Tommi Korpela) nimelisest mehest, kes viiakse ühel 1930. aasta öösel oma Soome kodust minema, et ta väidetava kommunistliku maailmavaate pärast maha lasta.

Ketolal õnnestub põgeneda üle piiri Nõukogude Karjalasse, kus ta NKVD valvsa pilgu all asub koos kunagi Ameerikasse välja rännanud ja nüüd sealt vabatahtlikult Nõukogude Liitu saabunud, siiralt tööliste paradiisi võimalikkusesse uskuvate soomlastega üles ehitama tõelist tulevikukolhoosi. Ta näeb ja kogeb asju, mida muidu iial ei usuks.

Igitee tähendab filmis teed, mida mööda paremradikaalne, antikommunistlik Lapua liikumine küüditas inimesi Nõukogude Liidu piirile. Rahvas nimetas neid aktsioone sõnaga «muilutus», mis tuleneb kahe küüditaja – Jussi ja Jaakko Muilu – nimest.

Hoopis vähe teatakse Soomes Karjalas tegutsenud n-ö ameerika kolhoosidest, mida Antti Tuuri oma raamatus kirjeldab ja film näitab. Need tekkisid 1920ndate lõpus ja 1930ndate algul, kui Ameerikas oli majanduskriis ja ligemale 10 000 sealset soomlast tuli parema elu otsingul ja punapropagandast mõjutatuna Nõukogude Liitu.

Üks selline kolhoos ehitatakse nüüd üles ka Rakvere lähedale, kus juuli keskpaigast alates «Igiteed» filmitakse. Võtted ise algavad juba esmaspäeval Tallinnas Pirita jõe ääres ja jätkuvad pärast jaanipäeva Sillamäel, millest filmis saab Karjala pealinn Petroskoi.

2,5 miljoni euro suuruse eelarvega film võetakse tervikuna üles Eestis, osaliselt ka siinse maksutagastussüsteemi pärast, mis lubab tootjale tagasi maksta kuni 30 protsenti siin tehtavatest kulutustest. Filmi kaastootja on Taska Film, loomingulisse gruppi kuuluvad eestlastest kunstnik Kalju Kivi, kostüümikunstnik Eugen Tamberg ja monteerija Tambet Tasuja. Samuti näeb eestlasi kõrvalosades (Lembit Ulfsak, Toompered, Taavi Teplenkov, Indrek Taalmaa jt) ja massistseenides.

Film tuleb välja 2017. aasta lõpus, kui Soome riik tähistab sajandat sünnipäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles