Animatudengid Jürgen Ligilt: te ju ei taha, et teie ajal sureks animaõpe välja

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Animatudengite protestiplakat dekaan Andres Tali kabinetiuksel.
Animatudengite protestiplakat dekaan Andres Tali kabinetiuksel. Foto: Repro

Eesti Kunstiakadeemia endised ja praegused tudengid küsivad kirjas haridus- ja teadusminister Jürgen Ligile, kas ta tahab, et teda mäletataks ministrina, kelle ajal suretati välja animaõpe. 

Eesti Vabariigi haridus- ja teadusministrile,

Jürgen Ligi

Lugupeetud minister,

Eesti Kunstiakadeemia animatsiooniosakonna endised ja praegused tudengid on nördinud osakonna ja ülikooli juhtkonna vahel kujunenud pingetest ning mures tuleviku pärast.

Praegune EKA animatsiooni õppekava koolitab animarežissööre, kes tunnevad kogu filmi tootmisprotsessi. See annab õppe läbinud tudengile võimaluse valida, kus ja kellena loomevaldkonnas edasi liikuda. Praegune õpe ei piira tudengite loomingut, vaid aitab igal üliõpilasel oma ideid ja tehtut kriitiliselt hinnata.

Priit Pärn alustas oma maailmas ainulaadse ja auhinnatud õppemetoodika väljatöötamist 1994 Soomes Turu Kunstiakadeemias. Sealsete Pärna endiste tudengite loomingust on välja kujunenud tugev Soome autorianimatsiooni traditsioon. Sama edukaks on osutunud Pärna õppemeetod Eesti Kunstiakadeemias, kus alustati 2006. Tema õppesüsteemi tõhusust kinnitavad endiste ja praeguste tudengite rahvusvaheline edu filmifestivalidel ning suur huvi EKA animatsiooni osakonna ingliskeelse magistriõppe vastu. Nii Eestis kui Soomes Pärna käe all õppinud endised tudengid töötavad edukalt mitmetes animatsiooni- ja kunstivaldkondades. Kaalu lisavad arvukad toetuskirjad nimekatelt animavaldkonna tegijatelt üle maailma, mis on laekunud nii ajakirjandusse, Facebooki kui ka EKA rektorile professor Mart Kalmule isiklikult.

Praeguses olukorras on kannatajateks eelkõige tudengid. Tekkinud on tugevad lahkhelid EKA juhtkonna ja endise professori Priit Pärna vahel. Hetkel on animaosakonna tudengitel pooleli peaaegu 30 filmi, mille juhendajateks olid seni Olga Pärn ja Priit Pärn. Pärnad on toiminud teineteist täiendava meeskonnana väga hästi. Nad juhendavad tudengeid individuaalselt ja kella vaatamata, neil on alati olnud tahtmist iga üliõpilasega kaasa mõelda. Olga ja Priit Pärn on ainsad, kellel on ülevaade kõigist pooleliolevatest filmidest ning õppesüsteemis toimuvast. Seega on nad ka ainsad, kes suudaksid kõik pooleliolevad filmid lõpuni juhendada.

Oleme nõus, et animavaldkonna õppekava võiks olla laiem, aga see ei peaks laienema toimiva filmiõppe arvelt, vaid võiks tekkida sellele lisaks, filmiõppe kõrvale.

Kutsume ministeeriumit algatama ümarlauaarutelu senise animafilmiõppe jätkamiseks Priit Pärna, ministeerimi, teiste ülikoolide rektorite, anima- ja laiemalt filmivaldkonna esindajate ning EKA juhtkonna vahel. Miks mitte jätkata animafilmiõpet mõnes teises ülikoolis või luua uus teaduskond kunstiakadeemiasse, kus oleks senisele toimivale filmiõppekavale lisaks ka muudele animatsioonivõimalustele (reklaam, 3D, eriefektid, interaktiivne animatsioon, arvutimängud jne) keskenduvaid õppekavasid. Kas Te tõesti tahate, et Teid tulevikus mäletataks kui ministrit, kelle ajal suretati välja meie maailmakuulus animafilmiõpe?

Tallinnas, 22. juunil 2016

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles