Black Sabbathi Riia-kontserdini on jäänud loetud päevad

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanamehed rokivad nii et maa must. Black Sabbath Arena di Veronal
Vanamehed rokivad nii et maa must. Black Sabbath Arena di Veronal Foto: xposurephotos.com

Järgmisel nädalal tõusevad Arena Rigal lätlaste pealinnas taeva poole tuhanded rusikad, väike näpp ja nimetissõrm õieli. Südamed löövad «War Pigsi» ja «Iron Mani» rütmis. Black Sabbath annab oma lahkumistuuri The End ainsa Baltimaade kontserdi 5. juulil Riias.

Vaid nädal veel, siis on aeg luitunud bändisärgid välja otsida, nahktagi ära viksida ja Riiga sõita. Pileteid on veel müügil, aga Arena pole kummist.

Black Sabbath alustas tegevust 1968. aastal Birminghamis, Inglismaal, koosseisus Ozzy Osbourne (vokaal), Tony Iommi (kitarr), Geezer Butler (bass) ning Bill Ward (trummid), tutvustatakse ansamblit (nagu see tuitvutamist vajaks!) kontsewrdikorraldaja koduleheküljel. Aastate jooksul on Black Sabbathi ridadesse kuulunud palju erinevaid muusikuid – vaid Tony Iommi on bändis olnud tegutsemisaja algusest tänase päevani.

Esialgu oli Black Sabbathi näol tegemist blues-rock bändiga, kuid üsna pea jõudsid nad okultismi ja musta maagiaga seotud teemadeni. Omanimeline debüütalbum anti välja 1970. aasta 13. veebruaril ning seda saatis märkimisväärne kommertslik edu. Bänd naases stuudiosse vaid neli kuud pärast esimese albumi ilmumist ning plaat nimega «Paranoid» anti välja jaanuaris, 1971. Esimene kauamängiv oli sel ajal endiselt erinevates edetabelites kõrgetel kohtadel. Albumit «Paranoid» peavad paljud praeguse aja muusikakriitikud läbi aegade üheks kõige olulisemaks heavy metal albumiks.

Black Sabbath kirjutas lugusid sotsiaalsest ebastabiilsusest, poliitilisest korruptsioonist, sõjaõudustest ja meelemürkidest. Just viimaste liigtarbimine oli põhjuseks, miks Ozzy Osbourne oli sunnitud 1979. aastal bändist lahkuma. Teda tuli asendama Ronnie James Dio, kellega koos anti välja kaks albumit. Vokalistid vahetusid kuni aastani 1997, mil Osbourne taas bändiga liitus. Aastal 2006 võeti aeg maha, et 2011. aastal taas koos muusikat teha. Kaks aastat hiljem ilmus album «13», mis suure tõenäosusega jääb bändi viimaseks albumiks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles