Mati Küti kosmilised maalid Kondase keskuses

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mati Küti õlimaal «Ma šokeerin iseennast» (2014)
Mati Küti õlimaal «Ma šokeerin iseennast» (2014) Foto: Repro

Täna avatakse Kondase keskuses Mati Küti näitus «Kammitud Universum», kus eksponeeritakse viimastel aastatel valminud värviküllaseid psühhedeelse mõjuga maale, millega autor vahendab kosmilist teavet. Kunstniku sõnul on näituse pealkirjas esinev universumi kamm omamoodi kosmose korravalvur, mille piide vahelt jookseb läbi tähesubstants, mis hoo aeglustudes teiseneb paljudeks uuteks paralleelilmadeks. 

Küti sõnul on tähtis aeg-ajalt heita mõistus kõrvale ja lasta teistsugustel lainetel enda sisse voolata. Nii on temale oluliseks informatsiooniallikaks unenäod, mille meeldejätmisega ta varmalt tegeleb. Küti jaoks loeb see, et paljud maalid on sündinud suure naudinguga. Mõistusetaguse maailma kujutamisest saadav rõõmu- ja mõnutunne loob kunstiku arvates psühhedeelse seisundi, mille saavutamiseks ei ole vaja ravimeid või muid abivahendeid.

Animarežissööri ja kunstnikku Mati Kütti on nimetatud Eesti sürrealismi meistriks. Tema animafilmid on sümbolitest pikitud, neis eksperimenteeritakse erinevate tehnikatega ja neid iseloomustab unenäolise ja asise maailma sulandumine.

Näitus «Kammitud Universum» Viljandis asuvas Kondase keskuses jääb avatuks 10. septembrini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles