Millise hinnangu annab Kumule uus direktor

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kumu uus direktor Kadi Polli
Kumu uus direktor Kadi Polli Foto: Sander Ilvest

Sügisel saab Kumu kunstimuuseumi uueks direktoriks Kadi Polli, kes on üle kümne aasta olnud ka Kadrioru kunstimuuseumi direktor. Polli sõnul on üheks tema eesmärgiks direktorina see, et suure saali näitused oleksid äärmiselt mõjusad.

Kas pakkumine hakata Kumu direktoriks tuli teile suure üllatusena?

Pakkumine hakata Kumu direktoriks tuli mulle tõesti väga suure üllatusena. Pärast aega, kus ma olin 13 aastat (2000-2013) Kadrioru kunstimuuseumi direktor, võtsin ma aja maha ja keskendusin doktoriõpingutele Tartus. Praegu olen ma doktorantuuri lõpetamas ja kui aus olla, siis enne Kumu pakkumist polnud ma jõudnud veel mõeldagi, mida edasi teha. Pakkumine tuli selles mõttes täpselt õigel ajal. Ma võtsin küll tõsise mõtlemisaja, kuid  lõpuks ikka otsustasin, et Kumu kunstimuuseumi tulevik huvitab mind ja äkki on ka minust Kumule kasu.

Mida te Kumus kindlasti muuta tahaksite?

Ma ei tunne Kumu läbi ja lõhki ja seda eriti sisevaates, aga see valdkond on mulle sellest hoolimata kodune. Mul on loomulikult oma nägemus, aga kui palju ma seda üldse ellu saan viia ja kuidas see klapib Eesti Kunstimuuseumi tervikpildi ning elujõulise kuraatorite ringiga, kellesse ma muide väga usun, ma veel ei oska öelda.

Üheks minu eesmärgiks direktorina saab olema kindlasti see, et suure saali näitused oleksid äärmiselt mõjusad ja seeläbi iga kunstihuviline inimene tunneks, et miski on tema elust puudu, kui ta ei ole jõudnud kolm korda aastas Kumu suure saali näitusele.

Minu teine eesmärk on seotud püsiekspositsiooniga, kus on väljas varasem eesti kunsti klassika 18. sajandist kuni Teise maailmasõja lõpuni. Ma arvan, et kusagil aastal 2018 võii 2019 tuleks teha sellele samasugune uuenduskuur nagu tehti hiljuti Teise maailmasõja järgsele püsiekspositsioonile. Püsiekspositsiooni muutmine saab mulle kindlasti suur väljakutse olema. Samuti tahaks ma seda, et näituste kestvus ja hulk oleks paremini läbi mõeldud. Need on hetkel minu esmased ideed seoses Kumu tulevikuga.

Milline üks kaasaegne kunstimuuseum üldse olema peaks?

Mina arvan, et Kumu on üpris hea näide sellest, milline üks kaasaegne kunstimuuseum olema peab. Kumu on väga rahvusvaheline, kaasaegne ja teadlik sellest, mida ta teeb ja taotleb. Kumu on muidugi eriline ka sellepoolest, et ta on korraga nii kaasaegne kunstimuuseum kui ka rahvusgalerii. Ma väga usun Kumusse ja neisse inimestesse, kes seal töötavad. Kuna ühiskond ja muuseumimaastik Eestis muutub muidugi tohutu kiirusega, siis peab ka Eesti Kunstimuuseum ja Kumu end pidevalt uuendama. Aga ma usun, et me tuleme sellega toime.

KADI POLLI

Sündinud 1973. aastal Tallinnas.

Aastatel 2000-2013 oli Kadrioru kunstimuuseumi direktor.

Õpib hetkel Tartu ülikooli doktorantuuris. Polli kitsamaks uurimisteemaks on valgustusaja pildikultuur ning Balti kujutav kunst 18. ja 19. sajandil.

On ennast täiendanud residentuurides ja uurimiskeskustes Roomas, Marburgis, Weimaris, Münchenis jm. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles