Eesti tudengifilm edestas Austraalias klassikuid

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võidukas «Velodrool».
Võidukas «Velodrool». Foto: Kaader filmist

Sander Joone joonisfilm «Velodrool» võitis Melbourne'i rahvusvahelisel animafilmide festivalil peapreemia.

Tähelepanuväärne on, et film ei võistelnud mitte tudengifilmide programmis, kuhu see peaks kuuluma, vaid põhiprogrammis, kuhu valitakse viimase aja parimaid palu kogu maailma animatsioonist. Sealjuures edestas «Velodrool» selliste nimekate režissööride filme nagu Theodore Ushev, Paul Driessen, Cordell Barker, Paul Bush.

Tegu on Eesti Kunstiakadeemia animatsiooniosakonnas valminud tööga, millega Joon lõpetas eelmisel aasta kevadel kooli bakalaureuseastme. Praegu jätkab ta samas magistriõppes. Filmi valmimist juhendasid Olga ja Priit Pärn.

Veidi üle kuue minuti pikk film on sünopsise järgi lugu sigaretisõltlasest jalgrattasportlasest, kellel suitsud otsa lõpevad. Nende hankimiseks ühineb ta võidusõiduga, mille konkurentsis püsimiseks vajab ta publikult eriskummalist abi.

Film on juba pälvinud Fredrikstadi festivalil grand prix´ ja võistelnud sellistel maailma kõige nimekamate sekka kuuluvatel animafilmide festivalidel nagu Annecy või Zagreb.

Kõrvalprogrammi «Late Night Bizarre» auhinna pälvis Melbourne´is teinegi kunstiakadeemia märgi all valminud joonisfilm, Ave Taaveti «Õnnesoovid eakatele». Sünopsise järgi on see lugu tontlikest vanameestest, kes elavad üheskoos vanadekodus, kus neid ümbritseb üksindus, igavus ja range majarahvas. Kuid ühel neist on saladus, mis võib sellesse talumatusse olemisse mõtte tuua.

Melbourne´i festival on Austraalia suurim animafilmide festival.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles