Pidude kuningas Raul Velbaum

, muusik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raul Velbaum
Raul Velbaum Foto: Erakogu

Täna, 1. juulil kell 20.00 esitleb eksperimentaalkirjastus ;paranoia Telliskivi Loomelinnaku Punases Majas festivalil Kultuuritolm raamatut «Raul Velbaum», kuhu on kogutud nimitegelase hinnalisemad mõtted ja dokumendid silmapaistvast tegutsemisest enam kui kahe kümnendi jooksul pealinna klubi- ja kultuurimaastikul.

Raul Velbaum on kurioosum ja kultuurifenomen, klassik ja staar. Raju stiili poolest kurikuulus socialité ja Tallinna underground skene keskne kuju. Kõndiv vabaduse sammas. Ta on kõikjal ja eikusagil. Ta on justkui alati kohal. Nagu füürer, kes kergendab ennast füürerimantlisse.

Armastatud näitlejanna Ada Lundver on öelnud, et Velbaum on elav tõestus, et inimene on ahvist arenenud. See esmapilgul lihtne lause kätkeb endas väga täpset diagnoosi Velbaumi tunnetusraamistikule. Nimelt väljendavad aeg-ajalt teatud inimahvlast meenutav käitumine ja kogu Rauli irriteeriv olek ületamatut konflikti ahvi ja üliinimese vahel. Ürgse loomaliku instinkti ja elektrooniliste koodijuppidega manipuleerija ületamatu vastuolu. (Rauli igapäevatöö on programmeerimine.) Evolutsiooniliselt peaks kusagil seal vahel asuma väikekodanlane, muganduse koodikandja, kelleks meil kõigil on kalduvus varem või hiljem saada, et põlistada väikese inimese weltanschaung. Velbaum nihverdab ennast kategooriliselt sellest lõksust kõrvale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles