Noorte talentide orkester Eestis

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ameerika Riikide Talentide Sümfooniaorkester YOA
Ameerika Riikide Talentide Sümfooniaorkester YOA Foto: Pressifoto

Eestis viibib 15. juulini Pille Lille Muusikute Fondi kutsel Ameerika Riikide Talentide Sümfooniaorkester YOA. Orkester on XXIV Rapla kirikumuusika festivali peaesineja. Tegemist on Eesti ja Ameerika vahelise seni suurima kultuurikoostöö projektiga ning vaieldamatult ühe kõige kõrgetasemelisema haridusprojektiga klassikalise muusika valdkonnas. Uusi talente loov organisatsioon YOA on loodud 2001. aastal maailmakuulsate muusikute, teiste seas ooperilaulja Placido Domingo, helilooja Philip Glass, pianist Marta Argerich ja tšellist Yo-Yo Ma eestvedamisel.

Placido Domingo ütles intervjuus Postimehele, et orkestri loomise idee oli kantud mõttest, et üheskoos mängiksid maailma parimad ja helgemad noored muusikud. «Tänaseks on noored talendid võitnud väga paljude kuulajate südamed. Tänu kaunile muusikale, mida nad koos loovad, saavad nii nemad ise kui ka publik osa muusika imelisest jõust,» ütles Domingo. «Ma olen õppinud nende kirest, andekusest ja rõõmust muusika vastu väga palju. See on erakordne seltskond ja võin kinnitada, et Eesti publik vaimustub.»

VII Rahvusvahelises Rapla Suvekoolis kohtuvad Eesti andekad noored Ameerika muusikutega, kelle on välja valinud kõrgetasemeline žürii rohkem kui 1300 taotleja seast. Noori juhendavad suvekoolis maailma tipp-pedagoogid. 

PLMFi projekti on toetanud vabariigi president Toomas Hendrik Ilves, kes ütles: «Ma siiralt loodan, et YOA Eestis viibitud aeg on vastastikku inspireeriv ning rikastab meie kultuurisuhteid.»

YOA orkestri globaalset haaret iseloomustavad kontserdid tuntuimates saalides üle maailma, millega on televisiooni ja raadio vahendusel jõutud 12 miljoni kuulajani. 2015. aasta novembris pärjati YOA orkestrit Ladina-Ameerika Grammy'ga parima klassikaalbumi kategoorias. Peale selle korraldab YOA aasta läbi kestvat ülemaailmset liidrite programmi, mis toetab erakordsete muusikute teekonda, saamaks juhtivateks kultuuriettevõtjateks, artistideks ning esinejateks.

YOA loob muusikute jaoks sidemeid hinnatud kõrgkoolidega nende karjääri arenguks. YOA eeskujul on muudetud koolide muusikaprogrammid Brasiilias, Kolumbias, Dominikaani Vabariigis, Haitil, Jamaical, Panamas, Saint Lucias, Ühendriikides ja Uruguays.

YOA orkestri säravaid silmi on võimalik oma silmaga näha koos Eesti tippsolistidega 6. ja 10. juulil Raplamaa kirikutes, 11. juulil Tartus, kus dirigeerib maailmakuulus Benjamin Zander, 13. juulil Raplas ja 15. juulil Tallinnas. Kõikides linnades algab kontsert kl 19. Kontsertide täpsema kava leiab www.raplafestival.ee-st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles