Video ja galerii: Kumus näeb kuulsa moekollektsionääri näitust

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kõigil moehuvilistel tasub sammud taaskord Kumu poole seada, sest kuulus vene moekollektsionäär Aleksandr Vassiljev on välja tulnud oma uue näitusega.

Kui Vassiljevi esimene näitus «Pidu sinus eneses» kaks aastat tagasi avati, muutus see üleöö tohutult populaarseks. Pildid helmestega kaunistatud musliinkleitidest ja jaanalinnusulgedega lehvikutest jõudsid nii meie leheveergudele kui ka sadade naiste sotsiaalmeedia kontodele. Elevust tekitav väljapanek koosnes 80 kostüümist ja üle 200 aksessuaarist, samuti fotodest ja maalidest, mis illustreerivad Euroopa moe arengut sõdadevahelisel perioodil (1918-1939), kui domineerivaks stiiliks oli art déco (kunsti- ja disainistiil, mis sai oma nime Pariisi 1925. aasta rahvusvahelise moodsa tarbekunsti näituse Exposition Internationale des Arts Décoratifs et Industriels Modernes järgi).

Nüüd on Euroopas hästi tuntud vene juurtega moeajaloolase, stsenograafi, kollektsionääri ja väsimatu moe propageerija Aleksandr Vassiljevi eestvedamisel Kumu näitusesaalides uus ja glamuurne moenäitus «Poeesia ja spliin». Seekordne näitus keskendub moele, mis valitses Inglismaa kuninganna Victoria valitsemisajal (1837–1901). Tolleaegne mood oli konservatiivne, kuid samas suursugune.

«Näitus tutvustab 19. sajandi viktoriaanlikku moodi. Suured krinoliinidega kaunid kleidid, imelised korsetid, peened kübarad, pits, tillukesed kingakesed,» tutvustas Vassiljev eile Kumus oma uut näitust. Vassiljevi sõnul äratab näitus «Poeesia ja spliin» viktoriaanliku ajajärgu justkui jälle ellu.

Kõige muljetavaldavam antud näituse puhul on kindlasti see, et kõik need kaunid kleidid ja aksessuaarid kuuluvad Vassiljevi isiklikku kogusse. Vassiljevi sõnul hangib ta ajaloolisi kostüüme enamasti erinevatelt oksjonitelt ja antiigipoodidest. Hetkel kuulub Vassiljevi kogusse pea 10 000 ajaloolist kostüümi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles