Suri tunnustatud Eesti disainer

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
disainer, kultuurikriitik ja visionäär Tõnis Käo.
disainer, kultuurikriitik ja visionäär Tõnis Käo. Foto: Erakogu

Eesti disain ja kultuur on kaotanud olulise inimese. 3. juulil lahkus meie seast professor Tõnis Käo, eesti disainipilti märkimisväärselt elavdanud, Saaremaal sündinud ja Saksamaal õppinud ning pikalt praktiseerinud disainer, kultuurikriitik ja visionäär.

Tema loomingu ja laiema professionaalse töö väljundiks kujunesid nii kodumasinad ja elektroonikaseadmed, näitusekujundused, artiklid kui raamatud.

Tema erialane eneseteostus oli kaleidoskoopiline edulugu disainis, mille keskmes oli pikaaegne koostöö mõjuka rahvusvahelise suurettevõttega Siemens. Tõnis Käo oli see, kes töötas välja rea siiani tuttavate Siemensi kodumasinate ilme. Tema olulisemaid töid tootedisaini vallas on 1970. aastatel koos kolleeg Herbert Krämeriga kujundatud klahvvalimisega telefon Saksa Postile (Deutsche Bundespost). Samal perioodil oli ta disainimeeskonnas, mille ülesandeks oli välja töötada liikuv suundantenn 1972. aasta Müncheni olümpiamängude ajaks. Kümnendi keskel olid tema tööülesanded seotud väikeste kodumasinate kujundusega, millest osa said ikoonilisteks argiesemeteks, näiteks föön MH1715 2000 (1977) ja tolmuimeja Super58 (1978). 1982. aastal valmis Käo kujunduses Siemensi esimene mobiiltelefon.

 Käod on peetud ka elektrooniliste seadmete disaini teerajajaks ja visionääriks. Selleks andis võimaluse 1983. aastal Siemensi juurde loodud uuringutele ja eksperimentidele keskendunud disainistuudio. 1980–1982 töötas ta välja visiooni mudeli pangakaardisuurusest mobiiltelefonist ja A4-suurusest sülearvutist, mis tänaseks on reaalsus. Käo tollased visioonid on kaasatud Müncheni disainmuuseumi kollektsiooni Die Neue Sammlung.

Ta on ka arvukate näitusekujunduste ja graafilise disaini lahenduste autor, samuti on ta pikaaegne pedagoog ja uurija, tehes tööd muuhulgas selle nimel, et tagada teaduse ja arenduse kõrgetasemeline koostöö õppetegevuse osana. Tõnis Käo on kirjutanud ka disaini- ja kultuuriteoreetilisi artikelid ning raamatuid.

Tõnis Käo tööd, mõtteid ja pärandit tutvustav näitus valmis tihedas koostöös temaga Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis 2013. aasta suveks. Käesoleva aasta alguses eksponeeriti seda kõigi osapoolte rõõmuks mainekas Red Dot Museumis Essenis.

Tõnis Käo oli äärmiselt erudeeritud, laiade huvidega intellektuaal ning suurepärase huumorimeelega inimene, kes andis võimaluse mõista nii disaini kui kultuuri väga mitmetasandilise nähtusena.

Aitäh kõige eest, Tõnis!

Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseum

Eesti Disainerite Liit

Tõnis Käo ärasaatmine toimub 12. juulil Münchenis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles