Eestis kõlab Jüri Reinvere heliteose maailma esiettekanne

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Reinvere on helilooja, kes on kirjutanud mitmes keeles luulet ja oma ooperitele libreto.
Jüri Reinvere on helilooja, kes on kirjutanud mitmes keeles luulet ja oma ooperitele libreto. Foto: Jana Nowack

Homme, 13. juulil kell 19.00 tuleb Rapla Magdaleena kirikus esmaettekandele väljapaistvalt Eesti heliloojalt Jüri Reinverelt tellitud teos sopranile ja sümfooniaorkestrile, mida esitavad Pille Lill ja Ameerika Talentide Sümfooniaorkester YOA, dirigeerib Carlos Miguel Prieto. Kontsert toimub XXIV Rapla Kirikumuusika Festivali raames.

„Mu oma tekstiga laulutsükli “Lieder bei schwebendem Licht” näol on tegemist omamoodi järgnevusega Edvard Grieg'i ooperile Peer Gynt, kus on kirjeldatud maailma hetkelist hämarust, meie romantilist tausta, aga ka usku ja lootust," rääkis Jüri Reinvere oma teose kohta. 

Helilooja Jüri Reinvere vokaalsümfoonilist muusikat saab Eestis kuulda esmakordselt, seni on tema vokaalteoseid esitatud ainult välismaal. YOA residentuur ja kontserdid Eestis on eraõigusliku muusikute fondi PLMF seniseks suurimaks töövõiduks.

„YOA toob igal suvel kokku Ameerika mandrite andekamad noored muusikud Kanadast Tšiilini vanuses 18-30, kes osalevad 2 nädala pikkuses õppeprotsessis ja esinevad kokku harjutatud kavadega kuuajasel turneel," kirjeldas PLMF direktor Leelo Lehtla. „YOA orkestri globaalset haaret iseloomustavad kontserdid tuntuimates saalides üle maailma, millega on televisiooni ja raadio vahendusel jõutud 12 miljoni kuulajani.“

„Ma siiralt loodan, et YOA Eestis viibitud aeg on vastastikku inspireeriv ning rikastab meie kultuurisuhteid," sõnas Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves oma toetuskirjas projektile. Tegemist on seni ühe suurima kultuurialase koostööprojektiga Eesti ja Ameerika riikide vahel.

Ameerika Riikide Talentide Sümfooniaorkester YOA, foto: pressifoto
Ameerika Riikide Talentide Sümfooniaorkester YOA, foto: pressifoto Foto: promo

„On tõeline au võõrustada esmakordselt Euroopas orkestrit, keda pärjati 2015. aastal Ladina-Ameerika Grammy'ga ning kelle kunstilisteks nõustajateks on teiste seas sellised kuulsused nagu Placido Domingo, Philip Glass, Yo-Yo Ma ja Margarita Argerich," lausus Rapla festivali kunstiline juht Pille Lill. „Orkester on komplekteeritud laiahaardelise konkursi alusel, millest võttis käesoleval aastal osa pea 1400 noort muusikut.“

YOA sümfooniaorkestri täiskoosseisu kontserti saab kuulda ka 15.07 Tallinna Jaani kirikus koos maailmakuulsa tšellisti Gautier Capuçoniga Prantsusmaalt ning 14. juulil kell 15.00 Audentese Erakooli saalis (Tondi 84) vaba sissepääsuga loeng-kontserdil teemal "Klassikalise muusika vägi". Interaktiivset kontsert-sündmust viib läbi väljapaistev dirigent Benjamin Zander (UK), kes on suurt tunnustust pälvinud kui kuulsa TED konverentsi üks eredamaid motivatsioonikõnelejaid.

Ameerika Riikide Talentide Sümfooniaorkester YOA, foto: pressifoto
Ameerika Riikide Talentide Sümfooniaorkester YOA, foto: pressifoto Foto: Pressifoto
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles