Mart Sander: miks ei soovi riik minu tegemisi toetada? (4)

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mart Sander
Mart Sander Foto: Harry Tiits

Mart Sander on viimase kümne aasta jooksul küsinud erinevatelt riiklikelt institutsioonidelt toetust 18 erinevale projektile (salvestusprojektid, külalisetendused, ringreisid jne), kuid rahalist toetust on tal õnnestunud saada vaid ühel korral – 3000 eurot.

«Ma olen nende aastate jooksul küsinud toetust nii kultuurkapitalilt, kultuuriministeeriumilt, hasartmängumaksu nõukogult kui ka Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt, kuid mingil põhjusel ei soovita minu tegemisi toetada.» Sanderi sõnul on projektid, mille jaoks ta riigilt raha on küsinud, andnud tööd paljudele inimestele ja lisaks sellele on need olnud väga edukad. Oma monodraamaga «Juhuslik nimetaja» jõudis Sander eelmise aasta sügisel näiteks Broadway lavale, pälvides seal toimuval monoetenuste festivalilt United Solo parima helilahenduse preemia.

«Kõik need ettevõtmised olen ma enda rahadega lõpuks ellu viinud, kuid minu jaoks on arusaamatu, miks riik ei soovi minu tegemistele kunagi õlga alla panna,» on Sander nördinud.

Augustis osaleb Sander oma lavastusega «Juhuslik nimetaja» Edinburgh'is toimuval mainekal teatrifestivalil Fringe ning sügisel on tal oma uue mängufilmiga «Behind The Random Denominator» plaanis väisata rahvusvahelisi festivale. Kulude katteks küsis Sander EASilt 20 000 eurot, kuid tema taotlust ei rahuldatud. Nüüd on Sanderil plaanis EASi otsus halduskohtus vaidlustada.

Sanderi sõnul tekitab temas EASi toetuste jagamise juures kõige suuremat rahulolematust see, et mõnele projektile jagatakse väga kergekäeliselt suuri toetussummasid. «Trikimees Veber sai show jaoks, mida tegelikult olemaski polnud, näiteks üle saja tuhande euro.»

Viis aastat tagasi ehk 2011. aasta mais otsustas EAS tõesti toetada vendade Jürgen ja Jasper Veberi firma JJV Productions OÜ projekti «The Path of Wonders» ligi 166 000 euroga. Hiljem aga selgus, et tegelikult ei tuuritanudki Veber USAs oma sõuga «The Path of Wonders», vaid esines hoopis pisikestel pargisõudel.

Sanderi sõnul oleks EAS võinud tema taotluse rahuldada kas või osaliselt. «Eks ole näha, mis kohus arvab,» on Sander lootusrikas.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles