Ado Lille aktimaalid Draakoni galeriis

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ado Lill «Sõbrannad»
Ado Lill «Sõbrannad» Foto: Repro

Esmaspäeval avatakse Draakoni galeriis Ado Lille isikunäitus «Silmanurgast», kus on väljas kunstniku peamiselt käesoleval aastal valminud aktimaalid. 

Kunstniku värskes kataloogis «Maalid 2008-2015» kirjutab Ado Lille aktimaalidest kunstikriitik ja -ajaloolane Eero Kangor: «Erootilist naisakti on feministlikus kunstikirjutuses peetud varjamatult modernistlikuks ja fallotsentristlikuks žanriks, mille eesmärgiks on näidata naisekeha heteroseksuaalsete meeste imetlusobjektina ning teha sellest eksklusiivne luksustoode. Kahtlemata leiavad ka Ado Lille naisaktid eelkõige koha meessoost kunstiarmastajate magamistubades, kuigi tema maalid on mitmes mõttes ebatraditsioonilised.» 

Ado Lille maaliloomingu tunnuseks on peetud erakordset värvikäsitlust. Ta oskab luua üllatavaid ja samal ajal ainuvõimalikena tunduvaid värvikooskõlasid. Kuigi Lille maalidel võib näha väga kaalutletud valikuid kontrastide loomisel või pastelsete toonide kokkusulandumisel, on selles küllalt palju ruumi jäetud ka juhusele. 

Lill eelistab tüdrukulikumaid modelle, kelle naiselikkus pole veel täielikult välja kujunenud. Valitud kehaasendid on aga eranditult modellide looming. Andes siin juhtohjad modellide fantaasiale, saab kunstnik paremini süüvida nende psühholoogiasse. Ado Lille figuurikäsitlus irdub mõnevõrra natuurist ja on isegi veidi primitiivne. Selline käsitlus on kahtlemata taotluslik, peegeldades soovi suhestuda maalikunstitraditsiooniga ning võimaldades samal ajal leida endale aktimaali peavoolust eristuv positsioon. 

Ado Lill on lõpetanud Tartu Ülikooli õigusteaduskonna, kuid tegutseb juba alates 1970. aastatest aktiivselt nii maalikunstniku kui ka graafikuna. Aastakümneid abstraktsele ekspressionistlikule maalile keskendunud kunstnik viljeleb alates 2000. aastate algusest peamiselt aktimaali.

Näitus jääb avatuks 6. augustini. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles