Paavo Järvi orkester läheb Euroopat vallutama

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester
Paavo Järvi ja Eesti Festivaliorkester Foto: Kaupo Kikkas

Paavo Järvi asutatud Eesti Festivaliorkester alustab 2018. aasta alguses suurt Euroopa turneed – kontserdid on juba kinnitatud Brüsselis, Luxembourgis, Zürichis, Berliinis ja Viinis.

Paavo Järvi sõnul oli orkestri loomine pikka aega tema suur unistus. «Kui me Pärnu Muusikafestivaliga alustasime, sai minu unistus teoks ja nüüd, kuus aastat hiljem, on Eesti Festivaliorkester päris elusorganism, mille süda lööb ja mis on täis seiklusjanu. Järgmine samm on viia orkester välismaise publiku ette ning ma olen vaimustunud, et EV100 ja Kultuuriministeerium toetavad seda muusikalist missiooni.»

Jaanus Rohumaa EV100 korraldustoimkonna juhi sõnul on Eesti Vabariik 100 Eesti senise ajaloo olulisim tähtpäev. «Me oleme väga rõõmsad, et Paavo Järvi koos Eesti Festivaliorkestri muusikutega on valmis andma oma panuse Eesti tutvustamiseks maailmas. Eesti muusika ja muusikute esitused mainekates Euroopa kontserdisaalides on eriline osa programmist, mille Eesti sünnipäeva puhul välisriikides korraldame,» selgitab Rohumaa. 

Paavo Järvi asutas Eesti Festivaliorkestri 2011. aastal ning see tegi oma debüüdi Pärnu Muusikafestivali resideeruva suveorkestrina. Järvi kauaaegne unistus luua orkester tuues kokku parimad eesti talendid ning tippmuusikud euroopa esiorkestritest on tulemuseks andnud esinemised, mida The Arts Desk arvustas 2015. aastal, kui «esitused, mille elastsus ja paidlikkus lausa nõuavad võrdlemist Abbado ja Luzern’i Festivaliorkestri kontsertidega, mis on nii head kui üldse olla saab». BBC Music Magazine lisas, et «laval puudub igasugune aimdus pingetest – need on lihtsalt muusikud elamas läbi oma elu ilusamaid hetki, suuresti tänu Paavo Järvi inspireerivale olemusele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles