Soomes tsenseeritakse Piilupart Donaldit

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Unenäos Nutzimaale sattunud piilupart Donald tegi seal tutvust ka ühe kohaliku menuteose «Mein Kampfiga».
Unenäos Nutzimaale sattunud piilupart Donald tegi seal tutvust ka ühe kohaliku menuteose «Mein Kampfiga». Foto: Repro

Soomes ilmus hiljuti Disney koomiksiraamat, milles Piilupart Donald (soomlaste jaoks Aku Ankka) seikleb Rio de Janeiros.

Soomekeelse väljaande kaanelt puudub üks Rio põhilistest vaatamisväärsustest, kuulus laialisirutatud kätega Jeesus Kristuse kuju. Nagu pardimaailmas kombeks, on ka Jeesus seal pardinoka ja –sabaga. Rootsikeelses väljataandes on see ilusti omal kohal (vaata pildilt), aga Soome väljaande kaanel seisab selles kohas vaid postament Disney logoga.

Foto: Disney

«Leiti, et see oleks võinud kedagi solvata,» tunnistab Aku Ankka peatoimetaja Aki Hyyppä portaalile NYT. «Parema meelega vastan küsimustele, mis kuju on eemaldatud, kui neile, keda Jeesuse kujutamine oleks solvanud.»

Hyyppäle teadaolevalt on Soomes mõned lugejad, kellel Jeesuse «pardistamine» oleks kopsu üle maksa ajanud. «Omast kohast on see päris naljakas, aga minu meelest ei peaks Piilupart Donald ideoloogiaga tegelema,» ütles peatoimetaja.

1931. aastal valminu Jeesuse-kuju on Rio tuntuim vaatamisväärsus. Hyyppä arvab siiski, et kaanelt saab niigi aru, mis linnaga tegemist, on seal ju selgesti kujutaud vähemalt sama tuntud Suhkrupea-mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles