Uus Eesti ooper on Iiris Vesikule raske väljakutse

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iiris Vesik ooperi «Luigeluulinn» proovis
Iiris Vesik ooperi «Luigeluulinn» proovis Foto: Eero Vabamägi

Saaremaa ooperipäevadel toimub esmaspäeval Kuressaare lossi ooperimajas Ülo Kriguli kammerooperi «Luigeluulinn» maailmaesiettekanne. Peaosades on Iiris Vesik, Helen Lepalaan ja Marius Peterson. Kuigi asjaosalised ise on ooperi edasise lavasaatuse suhtes lootusrikkad, on praeguse seisuga vähemalt selle aastanumbri sees võimalik Eesti algupärandist osa saada vaid saarele sõites. Edasine sõltub läbirääkimiste tulemustest eri välisfestivalidega, millest korraldaja Eesti Kontsert praegu veel kõva häälega ei räägi.

Ooperi alus on Kristiina Ehini ingliskeelne lühijutt «Swan Bone City», mille on eesti keelde tõlkinud Ilmar Lehtpere. Kõigepealt kirjutas Krigul 2012. aastal Eesti Muusika Päevadeks vokaal- ja orkestriteose «Luigeluulinn», mida kutsus esitama Vesiku. Praeguseks on valminud suurejooneline audiovisuaalne kammerooper. Ooperilavastaja debüüdi teeb filmirežissöörina tuntud Marianne Kõrver.

«Prooviperiood on möödunud intensiivselt, lühikese aja jooksul oleme sünkroniseerinud kõik eri taustadega ja eri maailmadest pärit solistid ja artistid ning toonud ühiste jõupingutustega lavale ühe omanäolise armastusloo. Iiris Vesik, Marius Peterson ja Helen Lepalaan – igaüks neist on terviku loomisele kaasa aidanud ja panustanud lavastusse oma kõige tugevamate külgedega – popstaar artistlikkusega, draamanäitleja veenvusega ja ooperilaulja lavalise graatsiaga,» rääkis Kõrver.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles