Eesti animafilmid tõestavad Jaapanis oma kõrget taset

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Tenderi joonisfilm «Linnugripp».
Priit Tenderi joonisfilm «Linnugripp». Foto: Kaader filmist

Peagi algava Hiroshima animafilmide festivali võistlusprogrammi valitud filmide nimekiri näitab taas, et Eesti autorianimatsioon on ka keskmiselt tasemelt üks tugevamaid maailmas.

Statistika järgi kandideeris tänavuse festivali kavva 13 Eesti filmi, millest väljavalitute sekka jõudis neli: Riho Undi «Isand», Kaspar Jancise «Piano», Priit Tenderi «Linnugripp» ja Ülo Pikkovi «Tik-tak», lisaks üks Eesti, Horvaatia ja Taani koostööfilm, Chintis Lundgreni «Elu Herman H. Rott´iga».

See suhe on parem vaid Lätil - 3:1 -, näiteks Prantsusmaa puhul 206:11, Jaapani puhul 277:7 ja Venemaa puhul 93:7. Ameerika Ühendriikidest kandideeris kavva 152 filmi, valiti kaks, Kanadast 58 ja valikusse pääses samuti kaks. Veel võrdluseks: Suurbritannia 115:1, Saksamaa 112:1.

Kokku vaatas festival läbi 2248 filmi, millest võistlusprogrammi valis 60.

Maailma kõige nimekamate sekka kuuluv Hiroshima animafilmide festival leiab aset iga kahe aasta tagant. Festivali grand prix on väärt miljon jeeni. Eesti filmidest on varem Jaapanis kõige kaugemale jõudnud «Tuukrid vihmas», mille eest Olga ja Priit Pärn võitsid 2010. aastal tähtsuselt teise ehk Hiroshima auhinna.

Tänavune festival leiab aset 18.-22. augustini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles