Kukemuru Ambient- loodus sumiseb koos muusikaga

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukemuru
Kukemuru Foto: Kukemuru Ambient

Neljapäevast laupäevani ehk siis 4.-6. augustini läheb Järvamaal, Kukemuru metsade vahel muusika loodusega segi, hakkab sumisema järjekorras neljas Kukemuru Ambient Festival.

Uurisime ürituse ühelt korraldajalt Kaido Kirikmäelt, et millega on tegu ja kuidas üldse.

Mis asi on Kukemuru Ambient ja miks ta toimub?

Kukemuru Ambient on 2013. aastal alguse saanud muusikasündmus, mis leiab aset looduse rüpes, arvestab antud keskkonnaga ja valib sinna vastavad meeleolud ja esinejad.Mida see sündmus kindlasti ei ole, on see, et me ei korralda järjekordset üritust looduses koos urbanistliku muusikaga, mis tegelikult peaks jääma oma algelisse sünniruumi.

Toimub see festival eelkõige seepärast, et koos kaaskorraldaja Sander Meentaloga tundsime analoogsetest sündmustest suurt puudust ja saime üsna kiiresti aru, et kõige parem on võtta ise korraldustöö ette ja mitte loota teistele.Hiljem selgus, et leidub ka teisi huvilisi.

Räägi natuke palun tänavusest üritusest?

Tänavune festival toimub neljandat korda ja esinejad leidub nimekirjas rohkem kui eelnevatel aastatel.Publiku ette astub helide loojaid nii Soomest, Islandilt, Itaaliast, Venetsueelast, Ameerikast, Inglismaalt ja muidugi ka kohalikult muusikamaastikult.Kindlasti on kõik esinejad tähelepanu väärt, kuid enim tõstaksin esile Soome folk-elektroonika artisti Lau Naud, laupäevane peaesineja Inglismaa ambient-legend Another Fine Day jääb tavapärasest laptopi livest miilide kaugusele ja soovib metsalagendikule musitseerimiseks klaverit. Juba ette tunduvad huvitavad ka Vaiko Epliku elektroonilised katsetused ja Valdur Mikita jutustused.

Samuti on ka selle aasta festivalil oluline koht heal helil, visuaalidel ning toidul.

Mis asi on ambient ja miks ta hea on?

Minu jaoks on termin ambient teatud mõttes väljamõeldis.Täpselt nagu ka näiteks shoegaze või acid house.Aga kui siiski mängida muusikamaailma poolt ette antud terminitega, siis pigem langeb minu eelistus ambienti puhul mitte new-age sugemetega süntesaatorimuusikale, vaid pigem helidele, mis kostuvad metsamajakeses mediteerijani siis, kui vool on parajasti ära kadunud ning seeläbi välja lülitanud kõikvõimalikud segavad faktorid - metstuvid lasevad oma huigetel kõlada ja tuul sahistab saladuslikult akende taga.

Hea on võib-olla ambient näiteks seepärast, et see väsitab vähem inimese kuulamis ning tajuorganeid kui mistahes teine elektroonilise muusika suund. 

Nimeta kolm kõigi aegade parimat ambient-asja?

Autechre "Tri Repetae"

Future Sound of London "Lifeforms"

Caretaker "An Empty Bliss Beyond This World"

Mis maailmas üldse praegu huvitavat toimub?

Näib, et maailm on liikumas tagasi loomuliku ja looduskeskse elukorralduse suunas.Teisiti varsti enam ei saa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles