Pühalepa Muusikafestivalil kõlavad Tüüri «Spectrumid» ja pühitsetakse Pühalepa kiriku orel

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pühalepa kiriku orel.
Pühalepa kiriku orel. Foto: Kristel Üksvärav

Sellel nädalavahetusel toimub Hiiumaal, Pühalepa kirikus viies Pühalepa muusikafestival. Pühalepa festivali teeb eriliseks see, et sellel kõlab alati Hiiumaalt pärit helilooja Erkki-Sven Tüüri looming. Samuti on esinejate hulgas Hiiumaaga seotud esinejad ning muusikuid väljastpoolt Eestit.

Festivali avakontserdil, 5. augustil kell 18 kõlab Arvo Pärdi koori- ja orelilooming, sh Salve Regina, millest on ka orkestriversioon, kuid mida Pühalepa kirikus esitatakse oreliga. Tegemist on erakordse hetkega, sest esimest korda on festivali kavas oreliteosed - 60 aastat orelita olnud Pühalepa kirikus on nüüd taas orel. Avakontserdil astub üles Eesti üks tippkoore Collegium Musicale, orelil Ulla Krigul.

Tänavuse festivali väliskülaliseks on Grammy nominent ja plaadifirma ECM artist «Trio Mediaeval» Norrast. Kontserdi kavas on nii keskaja vaimulikku muusikat Inglismaal kui kaasaja heliloojate loomingut. Kontsert toimub reedel, 5. augustil kell 20.30 Pühalepa kirikus.

Laupäeval, 6. augustil kell 15 annab kontserdi ETV saate «Klassikatähed 2016» võitja Sten Heinoja (klaver). Kavas on Sumera, Liszt ja Štšedrin. Sellele järgneb kell 18 kontsert, kus esmakordselt tulevad koos ettekandele kõik Erkki-Sven Tüüri «Spectrumid». Esitab ansambel Yxus, orelil Ulla Krigul. Samal kontserdil saab kuulda ka Arvo Pärdi teoseid, sh «Für Alina» ja «Spiegel im Spiegel», klaveril Marrit Gerretz-Traksmann. Laupäevase festivalipäeva lõpetab kell 20.30 kontsert, kus musitseerivad Riho Sibul (vokaal, kitarr) ja Ulla Krigul (orel, harmoonium). Kõlavad laulud eesti poeetide tekstidele.

Pühapäeval, 7. augustil kell 12 annab seoses Pühalepa koguduse koori 145. aastapäevaga kontserdi koguduse naiskoor «Anna». Kell 13 algab pidulik kontsert-jumalateenistus, millega tähistatakse oreli saabumist Pühalepa kirikusse. Oreli pühitsemisel osaleb EELK peapiiskop Urmas Viilma ja delegatsioon Rootsist Skövde kogudusest, kust orel Pühalepa kirikusse jõudis. Orelil kaastegevad Ulla Krigul ja Lasse Hagström (Rootsi).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles