Soome vanaproua plaanib jätta kultuurkapitalile suure päranduse

Eva-Lotta Kivi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaade Helsingi kesklinnale
Vaade Helsingi kesklinnale Foto: SCANPIX

Estofiilist soome vanaproua on langetanud üsna ebatavalise otsuse – pärast surma saab tema Helsingi kesklinnas asuva korteri omanikuks tõenäoliselt Eesti Kultuurkapital.

«Tegemist on väga helde žestiga,» ütles Eesti Kultuurkapitali juhataja Olavi Laido. Tema sõnul on väga liigutav, et soome rahvusest inimene on niivõrd suur Eesti fänn ja tahab meie kultuuri toetada,» arvab Laido.

70-aastane vanaproua, kes on eelistanud jääda anonüümseks, teeb sellega kummarduse oma eestlannast sõbrannale Hilja Rüütlile (1921-2009), kellega nad Eestis viiskümmend aastat tagasi juhuslikult tutvusid.

Rüütli oli eesti proosakirjanik ja meditsiiniõde. 1944. aasta sügisel, kui soomepoisid naasid Eestisse, tegutses Rüütli nende pataljonis sanitarina ja saadeti hiljem Siberisse. Nõukogude ajal ilmus Rüütlil Rootsis Aili Helmi pseudonüümi all ka raamatutriloogia, mis räägib Nõukogude vanglatest ja vangilaagritest.

Laido sõnul on kõige näonäolisem see, et kui kultuurkapital ühel päeval vanaproua korteri endale saab, siis müüakse see maha ja selle rahaga luuakse fond, mille eesmärgiks on toetada Eesti ja Soome vahelist kultuurilist läbikäimist. «Selline oli vanaproua soov,» avaldab Laido.

Vanaproua ise teatas Postimehele, et ei soovi oma isikule liigset tähelepanu pöörata ja keeldus intervjuust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles