Mis planeedil sa elad, Euroopa?

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Philippe Mars (François Damiens) eelistab skafandrit.
Philippe Mars (François Damiens) eelistab skafandrit. Foto: Kaader filmist

Viimasel ajal on tehtud minust mitu filmi. Ei, ma ei mõtle «Klassikokkutulekut», milles keskeakriisilt on võetud tegelik eksistentsiaalne paine ja tehtud sellest lihtne jant. Ka nii võib komöödiat teha. Aga teha võib ka teistmoodi – nii nagu prantslane Dominik Moll oma filmis «Uudised Marsilt».

Kõik algab siin juba pealkirja mitmetähenduslikkusest – Marsist, planeedist, mis on saanud enesele nime Rooma sõjajumala järgi, aga kes tegelikult on peagi 50-aastaseks saav Philippe Mars. Mehemürakas, kes kurja häält tehes võiks hirmutada ükskõik keda. Philippe on aga sõjakusest kaugel. Vagur, intelligentne, väga sümpaatne. Üritab alati käituda mõistlikult. Kardab tüli teha ja «ei» öelda, mis tähendab seda, et teda kasutatakse alati ära. Ei taha konflikti minna, kui on vaja minna. Ühesõnaga on liiga passiivne, kui ümbritsev aeg eeldab aktiivset ellusuhtumist.

Oma unenägudeski hõljub Philippe ringi avakosmoses, kaitsvasse skafandrisse pugenult. Mis see muud ikka tähendab kui seda, et film on pühendatud kõigile neile, kes elavad oma elu justkui skafandris. Mis planeedil sa elad, küsivad Philippe'ilt ka tema teismelised lapsed, kellega liiga mõistlik mees mitte kuidagi ühist keelt ei leia.

Philippe'i mängib Belgia näitleja François Damiens, kes siinsele vaatajale võib tuttav ette tulla toredast komöödiast «Perekond Bélier», kus ta kehastas kurdist pereisa. Ta mängib pigem sissepoole pööratult, miimikat palju ei kasuta, aga efektiivselt, on natuke selline Jean Reno tüüpi näitleja – argliku lõvi rolli sobib ideaalselt.

Absurdihõnguline lugu mehest, kelle elu pöördub ühel hetkel pea peale, kulgeb aeglaselt, pigem paneb muigama kui naeru lagistama. Dominik Moll on teinud ka paremaid filme, näiteks «Lemming» ja «Harry aitab sind», kus said kokku erinevad žanrid, aga see on tema esimene (ainult) komöödia.

Ta tabab küll väga hästi ja üldistab üht konkreetset inimtüüpi, aga ometi pole see filmi kõige huvitavam aspekt. Selleks on hoopis alltekst – see, kellele või millele selline inimtüüp võiks omakorda viidata, olgu siis autori tahtel või tahtmata. Ja viidata võiks see Euroopale, tema passiivsusele, otsustusvõimetusele ja kõhklustele, eurooplase soovile elada edasi oma väljakujunenud mugavat elu vanas heas maailmas, mis sest et aeg ja poliitiline realiteet on tema ümber järsku muutunud.

UUS FILM

«Uudised Marsilt»

Režissöör Dominik Moll

Prantsusmaa-Belgia 2016

Alates 5. augustist Eesti kinolevis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles