Sooster Tartus

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülo Sooster Tartmusis
Ülo Sooster Tartmusis Foto: Kuvatõmmis

Alates reedest, 19. augustist on Tartu Kunstimuuseumis avatud Ülo Soosteri illustratsioonide näitus „Lähedane ja kauge füüsika. Ülo Soosteri illustratsioonid“. Joonistused on tehtud Moskvas 1963. aastal väljaantud füüsikateemaliste aimeartiklite kogumikule „Füüsika: lähedane ja kauge“.

Näitusel on eksponeeritud 118 joonistust, lisaks on väljas originaalraamat ja mõned ideekavandid muuseumi deposiitkogust ning videointervjuu originaalraamatu koostaja Viktor Trostnikoviga. Muuseum ostis need joonistused oma kollektsiooni 2014. aastal.

Ülo Sooster (1924–1970) on peamiselt tuntud maalikunstnikuna, raamatute illustraatorina teatakse teda vähem. Ta õppis Tartu Kõrgemas Kunstikoolis Pallas. Pärast sõda jätkusid kunstiõpingud Tartu Riiklikus Kunstiinstituudis, kuid riigivastaste mõtete haudumise pärast saadeti ta kuueks aastaks Karanganda vangilaagrisse. Sealt 1956. a märtsis vabanenud, kolis ta naise kodulinna Moskvasse. Mitteametlikele kunstnikele nagu Sooster polnud väga palju teenimisvõimalusi peale raamatute illustreerimise. Ta illustreeris ja kujundas rohkem kui 80 erinevat raamatut, mille hulgas on nii laste- kui ka ulmekirjandust, populaarteaduslikke teoseid ja ka luulet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles