Balti keti aastapäeval jõuab kinno Eesti, Läti ja Leedu ühine mängufilm

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Filmis taaselustub Balti kett.
Filmis taaselustub Balti kett. Foto: Kaader filmist

23. augustil esilinastub Tallinnas mängufilm «Seneca päev», mida on nimetatud ka Eesti, Läti ja Leedu esimeseks pikaks koostöömängufilmiks. See on lugu noorpõlve uljusest ja unistustest ajal, mil kolm Balti riiki Balti ketis käsikäes vabadust vannuvad.

On 1989. aasta. Sellal, kui kolm väikest Balti riiki valmistavad ette maailma ainulaadsemat inimketti, asutavad kolm verinoort sõpra Leedus salajase Seneca vennaskonna. Nad kuulutavad oma motoks kuulsa filosoofi väidetava mõttetera: «Ela iga päeva nii, nagu oleks see viimane.» Armukolmnurk lõhub vennaskonna aga just sel hetkel, kui miljonid inimesed vabaduse ja sõpruse märgiks Balti ketti rivistuvad... 25 aastat hiljem on kolmes Balti riigis kriisijärgne võõrandumise ja pettumise aeg. Ehkki kunagine vennaskonna liige Simonas elab pealtnäha edukat elu, mõistab ta, et on reetnud nooruse ideaalid ja muutunud kalestunud kõrvaltvaatajaks. Mis juhtub, kui oma mineviku Pandora laegas uuesti avada?

Filmi režissöör Kristijonas Vildžiūnas on üks isikupärasemaid ja äratuntavama käekirjaga Leedu uue põlvkonna filmitegijaid. Tema filmidest on meile tuntuim ehk «Sina olen mina», mis võitis 2006. aastal PÖFFi eriauhinna ja tuli välja ka DVD-levis.

Filmis mängivad Dainius Gavenonis, Marijus Mažūnas, Elžbieta Latėnaitė, Ina Marija Bartaitė, Eesti näitlejatest teeb kaasa Mait Malmsten. Kõlavad režissööri nooruspõlve ansambli Šiaures Kryptis ja Arvo Pärdi looming.

«Seneca päev» on valminud kolme produtsendi - Riina Sildose (Amrion Production, Eesti), Uljana Kimi (Studio Uljana Kim, Leedu) ja Roberts Vinovskise (Locomotive Productions, Läti) - koostöös. Samade tootjate teine ühistöö, režissöör Vallo Toomla mängufilmidebüüt «Teesklejad» esilinastub 2016. aasta sügisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles