Laip lennutab merehädalise grotesksesse veidruste paradiisi

Aurelia Aasa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanki (Paul Dano, vasakul) ja tema laibast sõbra Manny (Daniel Radcliffe) õhtune idüll.
Hanki (Paul Dano, vasakul) ja tema laibast sõbra Manny (Daniel Radcliffe) õhtune idüll. Foto: Kaader filmist.

Üksikule saarele sattunud merehädaline, võluvõimetega laip ja absurd-sürrealistlik rännak on loogilisimad fraasid kirjeldamaks «Taskunoamehe» veidrustega vürtsitatud atmosfääri. Muusikavideote lavastajad Daniel Scheinert ja Daniel Kwan (tuntud kui Daniels) loovad oma debüütmängufilmiga magusvalusa, morbiidse huumoriga palistatud imedemaa, mille lummusest on raske väljuda. 

«Taskunoamehe» («Swiss Army Man») avakaadrites kohtub vaataja elus pettunud merehädalise Hankiga (Paul Dano), kes on kinnitanud end nööriga saare ainsa kalju külge, valmis hüppama. Meeleoludesse toob lootusenoodi rannal lebav keha, kes lähemal uurimisel osutub kõhugaasidest pulbitsevaks laibaks (Daniel Radcliffe).

Juba Tom Hanks joonistas pallile näo, et leida inimsusega kontakti saarel, kus polnud ühtegi hingelist. Ei pane isegi imestama, et «Taskunoamehes» saab merehädalise parimaks sõbraks laip. Surnu kehastamiseks oleks seejuures keeruline leida sobivamat osatäitjat kui Daniel Radcliffe. Endine võluripoiss sobib sedavõrd hästi haiglaselt veidra art house’i filmi ja kehastatava karakteri sinakashalliks tõmbunud nahatooni helendava kumaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles