Tänasel Balti keti aastapäeval esilinastub mängufilm «Seneca päev»

Aurelia Aasa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Seneca päev».
«Seneca päev». Foto: Kaader filmist/kino Artis

Täna, 23. augustil, esilinastub Tallinnas Eesti, Läti ja Leedu ajaloo esimene täispikk koostööfilm «Seneca päev». See on lugu noorpõlve uljusest ja unistustest ajal, mil kolm Balti riiki Balti ketis käsikäes vabadust vannuvad.

Filmi režissöör ja stsenarist Kristijonas Vildžiūnas on üks isikupärasemaid Leedu uue põlvkonna filmitegijaid. Tema tööd on pakkunud huvi ka rahvusvahelisele filmipublikule – filmid «The Lease» («Nuomos sutartis») ja «You am I» («Aš esi tu») on linastunud lisaks Veneetsia, Locarno ja Cannes’i filmifestivalile veel enam kui sajal rahvusvahelisel filmifestivalil. 

Filmis mängivad Dainius Gavenonis, Marijus Mažūnas, Elžbieta Latėnaitė, Ina Marija Bartaitė, Eesti näitlejatest teeb filmis kaasa Mait Malmsten. Filmis kõlab režissööri nooruspõlve ansambli Šiaures Kryptise («Põhja suund») ja helilooja Arvo Pärdi looming.

«Seneca päev» on Eesti, Läti ja Leedu filmiajaloo esimene täispikk ühisprojekt ning sündinud kolme produtsendi, Riina Sildose (Amrion Production, Eesti), Uljana Kimi (Studio Uljana Kim, Leedu) ja Roberts Vinovskise (Locomotive Productions, Läti) koostöös.  Samade tootjate teine ühistöö, režissöör Vallo Toomla mängufilmidebüüt «Teesklejad» esilinastub 2016. aasta sügisel. Selle filmi peaosades on Mirtel Pohla ja Priit Võigemast. Lisaks teevad filmis kaasa Mari Abel, Meelis Rämmeld, Laine Mägi ja Andres Lepik. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles