Euroopa parimate filmide valikus on ka Eestiga seotud linateos

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laila Pakalnina mustvalges filmis «Koidik» askeldavad vaprad nõukogude pioneerid.
Laila Pakalnina mustvalges filmis «Koidik» askeldavad vaprad nõukogude pioneerid. Foto: Kaader filmist

Euroopa filmiakadeemia nimetas 50 mängufilmi, mille seast hakatakse valima Euroopa filmiauhindade kandidaate – mõneti üllatavalt on valikus ka Läti, Poola ja Eesti ühine film «Koidik».

Läti režissööri Laila Pakalnina mustvalge linateos on inspireeritud tuntud nõukogude propagandaloost, mis räägib pioneer Pavlikust, kes oma riigivaenuliku isa võimudele üles annab ja seejärel perekonna poolt tapetakse. Pakalnina asetab tegevuse Läti konteksti ja käsitleb müütilist lapspioneeri lugu kriitilise vaatenurga alt, viidates sellega ühtlasi tänapäevale, kui fanatism võtab maailmas üha enam võimust.

Film esilinastus eelmisel aastal PÖFFi võistlusprogrammis, kus selle ülesvõtja, Poola kaameramees Wojciech Staroń võitis oma töö eest ka parima operaatori auhinna. Filmi kaastootjaks ja monteerijaks on Kaspar Kallas, kes on tuntud ka maailma filmitööstuses kasutatavaid innovatiivseid LED-valgusteid tootva firma Digital Sputnik ühe asutajana.

Peale «Koidiku» on 50-filmilises valikus hulk tuntud linateoseid, näiteks inglase Ken Loachi «Mina, Daniel Blake», taanlase Tobias Lindholmi «Sõda», rumeenlase Cristian Mungiu «Lõpetamine», iirlase Lenny Abrahamsoni «Tuba», sakslanna Maren Ade «Toni Erdmann», Soomet esindab Juho Kuosmaneni «Kõike õnnelikum päev Olli Mäki elus».

Kokku esitati tänavusele konkursile ligemale 400 linateost. «Koidik» pääses edasi ekspertkomisjoni valikusõela kaudu, sest Eesti ega Läti ei kuulu nende 20 riigi sekka, kelle puhul arvatakse automaatselt nimekirja üks film – eeldusel, et tegu on riigi ametliku esitusega, nagu Oscarite puhul.

Lähiajal jõuab 50-filmiline valik juba akadeemia liikmete ette, keda on kokku üle 3000 ja kes valivad nende seast parima filmi, režissööri, mees- ja naisnäitleja ning stsenaristi kandidaadid.  Ülejäänud kategooriate kandidaadid nimetab taas ekspertkomisjon. Nimekiri avalikustatakse 5. novembril.

Aasta parimad Euroopa filmid kuulutatakse välja 10. detsembril Wrocławis, mis kannab tänavu Euroopa kultuuripealinna tiitlit.

Eesti filmid on akadeemia valikusse pääsenud harva, sel kümnendil vaid Ilmar Raagi «Kertu» ja Veiko Õunpuu «Püha Tõnu kiusamine».

Tänavu Euroopa filmiakadeemia valikusse jõudnud filmide nimekirja vaata siit.

Ausma Trailer from Kaspar Kallas on Vimeo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles