VAT teatris teevad rolle Merle Palmiste ja Maria Avdjuško

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Avdjuško.
Maria Avdjuško. Foto: Teet Malsroos

VAT teatri 30. hooajal tuleb välja seitse uut lavastust. 

Esimene esietendus toimub juba 5. septembril Tartus Draama festivalil, kus publiku ette jõuab Gabor Görgey „Revolver“. Loo lavastab Karl Koppelmaa, kunstnik on Johannes Valdma, valguskunstnik Oskar Punga. Osades Lauli Otsar, Markus Habakukk, Jürgen Gansen, Karmo Nigula (Eesti Draamateater) ja Risto Vaidla.

Kuulatakse ikka seda inimest, kelle käes on revolver! Ungari legendaarse kirjaniku Gabor Görgey 1968. aastal kirjutatud metafoorne näidend on täna ja siin püüdnud Eesti uue teatrigeneratsiooni tähelepanu. Lavakooli värskeimad lõpetajad Karl Koppelmaaga eesotsas on leidnud materjalist tugeva pinnase, millelt tõukuda filosoofilisse sfääri, kuid ka isiklike lugude radadele. Ja sündinud ongi "Revolver".

29. septembril esietendub Rahvusraamatukogu teatrisaalis Andrus Kivirähu kirjutatud ja Aare Toikka lavastatud „Alias“. Lavastuse kunstnik on Kristel Maamägi, muusikaline kujundaja Peeter Rebane, valguskunstnik Sander Põllu, videokunstnik Sander Põldsaar. Osades Merle Palmiste (Eesti Draamateater), Piret Rauk (Kuressaare Linnateater) ja Tanel Saar.

Julia ning Piret on klassiõed. Julia on nautinud terve elu kuulsust ja tähelepanu, Piret, vastupidi, on elanud peaaegu nähtamatult. Pärast paljusid aastaid saavad kaks klassiõde jälle kokku. Ning hakkavad mängima "Aliast". Autor Andrus Kivirähk ja lavastaja Aare Toikka jätkavad VAT Teatris intiimse kahe tegelase draama traditsiooni (varasemalt "Karin ja Pearu" ning "Ingel, ingel, vii mind taeva").

16. novembril esietendub Lutz Hübneri lugu „Müller peab lahkuma“. Lavastaja Margo Teder, kunstnik Pille Jänes, osades Elina Reinold, Liisa Pulk, Maria Avdjuško, Meelis Põdersoo, Ago Soots ja Tanel Saar.

Lapsesuu ei valeta. Aga lapsevanema oma? Lapsevanemad on kogunenud klassijuhataja tundi selge eesmärgiga - tagandada õpetaja Müller! Tuntud saksa autor Lutz Hübner kirjeldab terava huumoriga lapsevanemate heitlusi haridusmaastikul. Eduühiskonnas tähendab heasse kooli pääsemine helge tuleviku kindlustamist. Seepärast tormavad täiskasvanud lahingusse nii raevukalt, et tasapisi hakkab segamini minema, kelle nimel üldse võideldakse. "Müller peab lahkuma!" jõudis Saksamaal lavalaudadele 2010. aastal ja osutus suureks hitiks. Eesti lavaversioonis asub südika õpetaja Mülleri rolli Elina Reinold.

21. veebruaril on meil Aare Toikka/Cervantese „Don Quijote“ esietendus. Lavastaja Aare Toikka, kunstnik Kaspar Jancis, koreograaf Marge Ehrenbusch. Kurva Kuju Rüütli rollis Ago Soots.

2017. aastal saab 401. päikeseringi mööda sellest, mil Cervantes igaviku radadele lahkus. Meie lavastuse tegijad toovad lavale Cervantese aegumatud tegelased tänastes seostes. Eluvõitluste tuuleveskid käivad endistviisi ringi ja jahvatavad hea hooga. Galeeriorjaks täna küll kedagi ei müüda, nagu juhtus romaani autoriga, kuid näiteks eesti laevakaitsjad istuvad endiselt Indias türmis ja kirjutavad aukandjaile härdaid kirju. Inimhinge muutusi need tühised 400 aastat pole kaasa toonud. Ikka kuulsus ja au, ahnus ja heldus, arm ja rõõm, iha, kurbus, kadedus ning need teised paažid. Eraldatud saart maailmameres ei õnnestu Koomilisel Rüütlil oma teekaaslasele kinkida. Surivoodil tuleb pattu kahetseda ja lüüasaamist tunnistada. Nuta või naera!

27. aprillil toob Tanel Saar teatrilavale suure meistri Priit Pärna legendaarse joonisfilmi „Eine murul“. Lavastuse helilooja on Madis Muul.

VAT Teatri trupp, kes on teinud laval tummfilmi („Faust“), vaatemängustanud värssi („Tsaar Saltaan“), tantsinud balletti („Aadam ja Eeva“), pöördub nüüd joonisfilmi klassika poole. Mis sest välja tuleb, seda näeb esietendusel.

Lisaks on plaanis töös koostöölavastused Itaalia teatriga Elsinor ja Eesti NUKU teatriga. Lavaloo, mis sünnib koostöös teatriga Elsinor, kirjutavad Giuditta Mingucci ja Mihkel Seeder, muusika loob Ardo Ran Varres. Lavastus esietendub märtsikuus Eestis ja Itaalias ning läheb siis tuurile Itaaliasse.

Koostöölavastus NUKU Teatriga sünnib Mehis Heinsaare lugude ainetel. Lavastab Aare Toikka, muusika teeb Lauri Saatpalu. Lavastus esietendub juunikuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles