Pärdi päevadega tähistatakse 40 aasta möödumist tintinnabuli sünnist

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvo Pärt.
Arvo Pärt. Foto: Marianne Loorents

Reedel algavate Pärdi päevade avakontserdil saab esimest korda Eestis kuulda Arvo Pärdi instrumentaalteost «Greater Antiphons», mille maailma esiettekanne toimus selle aasta mais Los Angelese filharmoonia orkestri esituses Gustavo Dudameli juhatusel Los Angeleses Walt Disney kontserdimajas. Pärdi sellel aastal valminud orkestriteos kõlas kulminatsioonina 19.–29. maini toimunud festivalil «Mozart & Pärt», mille keskmes oli Arvo Pärdi muusika.

Päevi lõpetava ja 11. septembril toimuva sünnipäevakontserdi kohta kirjutatakse aga nii: «Arvo Pärdi sünnipäevakontserdiga tähistame veel üht olulist tähtpäeva – tintinnabuli-stiili sünnist möödub tänavu 40 aastat. 1976. aasta veebruaris lõi helilooja selles kompositsioonitehnikas esimese teose – klaveripala «Aliinale» – ja sama aasta oktoobris jõudsid vanamuusikaansambli Hortus Musicus ettekandes esimest korda kuulajate ette seitse teost, mis tookord kandsid ühist pealkirja «Tintinnabuli». Sellest ajast peale on tintinnabuli-stiil oma ammendamatute võimalustega Pärdi loomingu aluseks. Eesti Filharmoonia Kammerkoorilt ja Tallinna Kammerorkestrilt tulevad Arvo Pärdi sünnipäevakontserdil esitusele tintinnabuli-stiili ühed armastatumad näited.»

2. ja 11. septembri vahele jäävate päevade kavasse jääb mitmesuguseid lähenemisi nii Pärdi varasematele kui ka hilisematele tintinnabuli-teostele. Mainigem kasvõi plaadifirma ECM poolt esimese Pärdi autoriplaadina välja antud «Tabula  Rasa» jõudmist helilooja lapsepõlve kodulinna Rakvere publikuni. Eelmisel aastal toimus sama kontsert Pärdi sünnilinnas Paides.

Pärdi päevade kontserte toimub nii Tallinnas, Tartus, Rakveres kui ka Paides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles