Veneetsia punasele vaibale astub ka eestlaste jalg

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muusik Laurie Anderson üks neist, kes hakkab Veneetsias võitjaid valima.
Muusik Laurie Anderson üks neist, kes hakkab Veneetsias võitjaid valima. Foto: AFP / Scanpix

Kolmapäeva õhtul Veneetsias avatud, ühe maailma vanima ja mainekaima filmifestivali punasele vaibale on üle mitme aja asja ka eestlastel, kui kõrvalvõistlusprogrammis Horisondid (Orizzonti) jõuab ekraanile animafilm «Amalimbo».

Tegu on Rootsis elava argentiinlase Juan Pablo Libossarti ja eestlase Roland Seeri ühise loominguga: esimene on filmi stsenarist ja režissöör, teine kunstnik ja peaanimaator. Filmi peatootja on Rootsi stuudio Fasad ja kaastootja Marianne Ostrat Eesti stuudiost Fork Film.

Eestlased osalevad ka filmi pidulikul esilinastusel, mis leiab aset 9. septembril. Mis täpselt neid Veneetsias ees ootab, ei teadnud veel kumbki. «Lasen ennast üllatada,» ütles 29-aastane Seer, kes on lõpetanud Taanis Viborgis tegutseva animatsioonikooli The Animation Workshop.

Foto: Kaader filmist

«Amalimbo» on 15-minutiline mängufilmielementidega joonisanimatsioon, mis räägib viieaastasest Tipuanast, kes satub emotsionaalsesse «limbosse», püüdes mõista oma isa ootamatut hukkumist ning sellega toime tulla.

Horisontide programm on pühendatud filmikunsti uutele esteetilistele suundadele peamiselt noorte kineastide esituses ja sellesse on valitud 19 pikka ja 16 lühikest linateost kõigist kolmest filmiliigist. «Amalimbo» on programmi ainus animafilm.

Kokku esitati võistlusele 1433 lühifilmi. Välja antakse parima lühifilmi preemia ja üks linateos nimetatakse Euroopa filmiakadeemia lühifilmide auhinna kandidaadiks.

Eesti linateosed on Veneetsias võistelnud vaid kaks korda: 2007. aastal võitis Horisontide programmi Veiko Õunpuu «Sügisball» ja aasta hiljem valiti Tanel Toomi lühimängufilm «Teine tulemine» lühifilmide võistlusprogrammi Corto Cortissimo. Viimane on praeguseks osa Horisontidest. Esimese Eesti filmina sai 2000. aastal Veneetsiasse kutse Riho Undi nukufilm «Saamueli internet», mida näidati programmis Uued territooriumid.

Veneetsia festivali tänavuses põhivõistlusprogrammis hakkavad Kuldlõvi püüdma 20 filmi ja uute töödega on väljas ka sellised meistrid nagu Emir Kusturica, Terrence Malick, Wim Wenders ja Andrei Kontšalovski. Festivali klassikaprogrammi, mis on pühendatud äsja restaureeritud filmidele, kuulub ka Andrei Tarkovski osaliselt Eestis filmitud «Stalker».

Võitjad kuulutatakse välja 10. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles