Tipparhitektuur tagasi kinnisvaraturul

, arhitektuurikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arhitekt Ralf Tamme projekteeritud kuulus Kuubikmaja Veskimöldres on müüki pandud. Rubiku kuubikut meenutava maja otstes on peegelpildis «kaevumärgid», maja tagapool on täpselt esipoole negatiiv. Selline šedööver tekkis omaniku esialgsest soovist saada maja, mis on lihtne kuup. Kuubikmaja sünni juures oli ihu ja hingega nii arhitekt kui tellija, tulemuseks on originaalne ja isikupärane kodu. Kui varem käisid maja uudistamas arhitektuurifriigid, siis nüüd ka ostuhuvilised.
Arhitekt Ralf Tamme projekteeritud kuulus Kuubikmaja Veskimöldres on müüki pandud. Rubiku kuubikut meenutava maja otstes on peegelpildis «kaevumärgid», maja tagapool on täpselt esipoole negatiiv. Selline šedööver tekkis omaniku esialgsest soovist saada maja, mis on lihtne kuup. Kuubikmaja sünni juures oli ihu ja hingega nii arhitekt kui tellija, tulemuseks on originaalne ja isikupärane kodu. Kui varem käisid maja uudistamas arhitektuurifriigid, siis nüüd ka ostuhuvilised. Foto: Pm

Lisaks põldudele ehitatud nimetutele kiirmajadele on viimase paari kuu jooksul tagasi kinnisvaraturule jõudnud ka näited nimekate Eesti arhitektide loomingust. Ringi vaatas arhitektuurikriitik Ene Läkk.

Ralf Tamm
arhitekt


Sel, miks paljud väärtarhitektuur-eramud müügis on, ei ole kindlasti ühest põhjust ning kindlasti ei ole tüüpiliseks põhjuseks suure maja igapäevaste ülalpidamiskulude  optimeerimine. Esiteks on kindlasti erakorralised ning isiklikud põhjused – näiteks perekondlikud muutused või mujale kolimine.


Teiseks on mõnelgi jõukal inimesel soov ikka ja jälle uut ja huvitavamat kodu rajada ning et ehitamine on praegu jälle mõistlikkuse piires võimalik, siis seda ka tehakse.


Kolmandaks on buumiaegse juhusliku massehituse kõrval rajatud ka mõningaid arhitektuurselt väärtuslikumaid ja terviklikumaid arendusprojekte, mis parasjagu nüüd müügivalmis on saanud.

Tõnu Toompark
kinnisvaraanalüütik


Üks põhjuseid, miks on arhitektuuripärleid praegu enam müügis kui varasematel aegadel, on see, et kui kinnisvaraturud on madalseisus ja ostjaid vähem, siis jõuavad ka head pakkumised kitsamast ringist kaugemale. Varem, kui nõudlus oli suurem, müüdi sääraseid maju ka ilma et müügi kohta informatsioon laiemalt levida oleks jõudnud.


Teiseks põhjuseks on see, et mainekate arhitektide nimesid tõstetakse majade puhul enam esile – ka maaklerid hoolitsevad nüüd enam selle eest, et nende müüdavad majad teiste seast eristuks, ja hea arhitekti nimi on kindlasti üks lisaväärtustest, mida tasub mainida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles