Tartu Kunstimuuseum otsib kadunud maale

Janar Ala
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elmar Kits, Kalamehejutud, 1966
Elmar Kits, Kalamehejutud, 1966 Foto: Repro

Sellel sügisel möödub viiskümmend aastat Elmar Kitse kolmanda eluajal toimunud personaalnäituse avamisest Tartu Kunstimajas. Tegemist oli tõelise suursündmusega, sest esmakordselt tuli üks kunstnik avalikkuse ette niivõrd suure komplektiga spetsiaalselt näituse jaoks valminud teostega, milledest enamik kasutas pealegi abstraktset vormikeelt.

Tähistamaks selle olulise kunstisündmuse poolsajandit, avame 17. novembril Tartu Kunstimaja suures saalis Kitse näituse taaslavastuse. See on võimalik tänu sellele, et erinevalt väga paljudest toonastest näitustest, on meil Kitse puhul säilinud täielik teoste nimekiri ning suhteliselt ulatuslik kogu näitusevaateid (mis küll ei kata kahjuks tervet galeriid).

Paraku pole väga paljude näitusel olnud teoste praegune käekäik siiski teada ning pole seda olnud juba pikemat aega. Eeldatavasti omandati mitmed neist kohe peale Tartu näitust või sama näituse Tallinna versiooni 1967. aasta märtsis. Tänu fotodele on küll olemas mitmete kujutis, kuid siiski on paljude puhul keeruline ennustada, millist näituse nimekirjas olnud nime konkreetne taies kandis.

Allpool on ära toodud nii teadmata asukohaga teoste fotod kui nimekiri teostest, mille puhul pole kujutist tuvastatud. Kui olete näinud mõnda neist enda, oma vanemate, sugulaste või sõprade seinal, palun andke meile sellest teada ning aidake muuta näitus veelgi täiuslikumaks! Kuna kõigist fotosid pole, ootame informatsiooni ka teiste Kitse selle perioodi teoste kohta. Kui informatsiooniga kaasneb foto, on see eriti hea, kuid ka kõhklev sarnase maali pakkumine on teretulnud!

http://kunstimaja.ee/uudised/kits

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles