Täna algab ERSO 90. hooaeg

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maestro Leif Segerstam.
Maestro Leif Segerstam. Foto: Liis Treimann

Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri 90. hooaja avakontserti täna õhtul Estonia kontserdisaalis juhatab üks Põhjamaade  mitmekülgsemaid muusikatalente Leif Segerstam – dirigent, helilooja, viiuldaja ja pianist. Hooaja avakontsert on pühendatud pool aastat tagasi meie hulgast lahkunud Eri Klasi mälestusele. Esiettekandele tuleb Leif Segerstami sümfoonia nr 298 «Stretching thoughts towards...» (Eri Klas in memoriam). 

90. hooajal toob Eesti esindusorkester kuulajate ette kuus kontserdisarja («Maestro», «Romantika», «Harmoonia», «ERSO 90», «Tulevikumuusika» ja «Suurlinna tuled») – kokku antakse ligi poolsada kontserti, peale selle on kavas mitmesugused laste- ja noorteprojektid ning rahvusvahelise muusikapäeva üritused Telliskivi Loomelinnakus.

Novembris tähistatakse kahe piduliku kontserdiga ERSO 90. aastapäeva, detsembris tulevad ettekandele kavad, millega orkester vahetult enne jõule oma esimesele Hiina turneele läheb, ning hooaeg lõpetatakse Neeme Järvi 80 aasta juubelile pühendatud kontsertidega.

Solistidena astuvad üles maailmanimed: pianistid Jean-Efflam Bavouzet, Mihhail Pletnjov ja Ivari Ilja, trompetistid Alison Balsom ja Sergei Nakarjakov, arvukalt auhindu pälvinud noor tšellovirtuoos Pablo Ferrández, prantsuse organist Olivier Latry, telekonkursi «Klassikatähed» võitjate trio – tšellist Marcel Johannes Kits, viiuldaja Katariina Maria Kits ja pianist Sten Heinoja –, Prantsuse Raadio Filharmooniaorkestri ja Prantsuse Rahvusorkestri soolometsasarv Hervé Joulain, barokkflöödimängija Stephan Temmingh,  metsosopran Annely Peebo, tenor Mati Turi jpt.

Kavas on nii sümfoonilise muusika tippteosed (Mahleri IX sümfoonia ja «Laul maast», Dvořáki IX sümfoonia, Šostakovitši V ja VIII sümfoonia, Tšaikovski I klaverikontsert jpm) kui ka põnev nüüdismuusika (Mason Bates, John Adams, Eesti muusika päevade esiettekanded jpm), peale peadirigent Neeme Järvi astuvad orkestri ette Olari Elts, Kristjan Järvi, Kristiina Poska ning paljud teised Eesti ja välismaised dirigendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles