Jürgen Rooste tahab teada, mis teeb mehest mehe (3)

Heili Sibrits
, kultuuritoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jürgen Rooste
Jürgen Rooste Foto: Peeter Langovits

19. septembril tähistab Vaba Lava teatrikeskus oma teist sünnipäeva kuraatoriprogrammi «IN I OUT» avalavastusega «sugu: M», mille autoriks on luuletaja Jürgen Rooste.

Jürgen Rooste lavastus otsib vastust keerulistele küsimustele, mis puudutavad meest kui sellist. 

Mis teeb mehest mehe? Eks ikka meestega meeste seltsis olemine ja meesteasjade tegemine. Seni on meeste elu Eestis olnud paradiis. Aga paradiisi hiilivad sisse igasugu parasiidid, vana ilus maailm laguneb.

Mida teeb mees? Hakkab vastu. Püüab kohaneda, ümber kasvada, sobituda sellesse uude veidrasse maailma? Paneb selga bomberjaki ja otsib – kurikas käes – selle võõra ja paha üles. Aga võõras ja paha on äkki kuidagi tuttavalt ta enda nägu. Integreeruda või mitte, selles on küsimus siin kõigi mädade-hädade maal.

Mida mees teha oskab? Eesti mees laulab ja tantsib end vabaks, ta võtab naiselt ära kodutööd-kokkamise ja lastekasvatamise, millega too teda seni on lõa otsas hoidnud ja teeb kõik ise ära. Ta mõtleb välja keerulised parameetrid ja testid, mis aitavad tunnetada, kus see mees siis asub, kus on tema endaks olemise piirid.

Kamp mehi – Jürgen Rooste, Kaur Riismaa, Ivar Sild, Siim Aimla, Marko Martinson, Meelis Oidsalu, Meelis Tasur – asuvad sellele raskele teele. See on Kolgata tee Püha Graali karika juurde. Kuidas olla mees?

Vastata saab ainult Monty Phytoni võtmes, vastata saab ainult poeetilis-võitlusliku kabareega. Tõelise meestepartei asutamise ja vabastava-lunastava Integratsioonidiskoga. Vastused on postitatud, nad jõuavad – meie Tõeliste Eesti Meeste Posti kvaliteetse kandeteenusega – kõigi maailma inimesteni juba sel sügisel. Vabal Laval!

«sugu: M» esietendus 19. septembril Vaba Lava teatrikeskuses. Peale etendust esietenduse pidu ja sünnipäeva tähistamine.

 ...

Vaba Lava kuraatoriprogrammi paneb teist hooaega kokku tandem rahvusvahelisest kuraatorist Thomas Frankist ja eesti kuraatorist Madli Pestist, kes 2016/2017 aasta programmi valisid avalikule Eesti-sisesele ideekonkursile laekunud 35 projekti ja ca 200 välistaotluse hulgast välja 8 lavastust, koondades need pealkirja alla «IN I OUT».

Vaba Lava on nüüdisaegne ja avatud etenduskunstide keskus, mille eesmärgiks on pakkuda väiketeatritele ja vabatruppidele soodsaid arengutingimusi nii teatrihoone kui tugiteenuste näol, ning arendada rahvusvahelist koostööd. Teatrikeskus on avatud uutele kooslustele ja värsketele ideedele. Vaba Lava suurtoetaja on telekommunikatsioonifirma Starman.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles