Üllar Saaremäe poeg astub Rakveres lavale Thijl Ulenspiegelina

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto Rakver Teatri hooaja avaüritusest, reas esimesena istub Karl-Robert Saaremäe, tema kõrval seisab Anneli Rahkema.
Foto Rakver Teatri hooaja avaüritusest, reas esimesena istub Karl-Robert Saaremäe, tema kõrval seisab Anneli Rahkema. Foto: Rakvere Teater

Rakvere teatri alanud hooajale annavad tooni TÜVKA 11. lennu noored, aga ka vanameister Sulev Keedus. 

30. septembril esietendub Rakvere teatris Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia 11. lennu tudengite diplomilavastus «Thijl Ulenspiegel». 

Üllar Saaremäe lavastuses teeb kaasa kogu kursus, peaosas mängib aga Karl-Robert Saaremäe. Lavastus põhineb 1868. aastal ilmunud Charles de Costeri romaanil «Legend Thijl Ulenspiegelist» motiividel.

Thijl Ulenspiegel on müütiline keskaegne tegelaskuju, trikster, narr, ringihulkuv kangelane ja vembumees, kes seisab kirglikult oma rahva õiguste eest, kuid ei pelga näidata neile nende endi rumalust.

Rakvere teatri sügishooaja teine uuslavastus jõuab publikuni 7. oktoobril. Siis esietendub Sulev Keeduse lavastus «Somnambuul», mis põhineb tema 2003. aastal linastunud samanimelise filmi stsenaariumil.

«Somnambuul» viib vaataja 1944. aasta sügisesse, loo keskmes on majakavaht Gottfrid ja tema tütar Eetla, kes viimasel hetkel otsustab Rootsi poole põgenevasse paati mitte astuda ja jääda koju. Nüüd on nad isaga kahekesi külas, mille on hõivanud sõdurid. Noore naise üksindus, hirm sõja ja iseenda ees on lämmatavad. Ainsaks võimaluseks on põgeneda unenägudesse. Kuid reaalsuse ja unelma segunedes on vankumalöönud tasakaalu leidmine keeruline. Majakasse varjunud arst Kasper, kes soovib samuti üle mere pääseda, on ainus, kes võiks tüdrukut toetada, et tuua ta välja sellest klaustrofoobsest maailmast.

Rakvere teatri «Somnambuulis» mängivad Anneli Rahkema, Toomas Suuman, Imre Õunapuu ja Margus Grosnõi.

21. oktoober esietendub Rakvere teatris aga Erki Aule 2015. aastal näidendivõistlusel eripreemia võitnud farss «Astuge edasi».

«Otsisin lavastamiseks komöödiat, mis oleks lihtne, puudutaks inimlikke teemasid ja iga kolme repliigi tagant ajaks naerma. Ja eriti hea, kui see oleks algupärand. Kuidas ma ka ei otsinud, tuli välja, et millegipärast pole keegi sellist komöödiat kirjutanud. Asusin tööle. Panin kirja kolm esimest repliiki... ja sain aru, miks sellist komöödiat keegi kirjutanud pole. Aga siis tuli mul meelde üks naljakas lugu, mis oli minuga kunagi juhtunud. Lisasin juurde mõningaid lõbusaid situatsioone ja tegelasi, jättes loo lihtsaks ja inimlikuks. Kas iga kolmas repliik on naljakas? Aga eks Astuge edasi! ja vaadake järele,» räägib näidendi autor ja lavastaja Erki Aule.

Lavastust reklaamib Rakvere teater järgnevalt: „Nii kui vanaproua Asta maale sõidab, kasutab noor remondimees Jaanus juhust ja tellib tema korterisse prostituudi. Siinkohal võiks see delikaatne lugu lõppeda, aga paraku otsustab sel õhtul Astat külastada mitmeid erinevaid tegelasi alates tüütust naabrist kuni Poola teadlaseni välja. Jaanus üritab piinlikuks kiskuvat olukorda väiksemate ja suuremate hädavaledega enda kasuks pöörata, aga uks käib kinni ja lahti kiiremas tempos kui keegi seda oodata oskab. Juhuse tahtel ristuvad tõde ja väljamõeldis, kirg ja armastus. See on lihtne komöödia lihtsate inimeste keerulisest elust. Kui meie ei tee otsuseid, siis teeb elu neid meie eest.“

Aule lavastuses mängivad Helgi Annast, Indrek Apinis, Saara Kadak, Silja Miks, Madis Mäeorg, Peeter Rästas, Tarmo Tagamets.

Jõulude eel esietendub Astrid Lindgreni «Lärmisepa tänava Lotat». Uus aasta toob Rakvere teatrisse lood metsikust läänest, virtuaalsuhetest ning sellest, mis juhtub siis, kui meteoriit kukub vanadekodusse.

Uue aasta suvelavastused kõlavad Rakveres aga süngemate nootidega. Martin McDonaghi värskeima näidendi «Võllamehed» võtab ette Üllar Saaremäe. Noor lavastaja Ringo Ramul toob diplomitööna välja «Kellavärgiga apelsini», hoiatava loo vägivallast ühiskonnas. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles