Selgus film, mille Eesti esitab Oscarile

Tiit Tuumalu
, kultuuritoimetuse vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Emas» mängib peaosa Tiina Mälberg.
«Emas» mängib peaosa Tiina Mälberg. Foto: Kaader filmist

Eestit esindab tänavusel mitteingliskeelse filmi Oscari konkursil Kadri Kõusaare film «Ema».

«Ema» räägib naisest, kes hoolitseb tulistamise tagajärjel koomasse langenud täiskasvanud poja eest, seistes silmitsi väikelinna elanikega, kes üritavad mõistatuslikku juhtumit lahendada. Peaosas on Tiina Mälberg.

Žürii hinnangul kasvab esmapilgul lihtsakoelisest kriminaalloost välja tõeline inimlik tragöödia, mis väljub väikelinna ja «väikese inimese» raamidest, jättes vaataja silmitsi ajatute küsimustega moraalist, eneseohverdusest, isiklikust õnnest ja valikuvabadusest.

«Film balansseerib osavalt ning tundlikult väikelinna piiratud pindadel nähtava ja varjatu, valgusküllase välismaailma ja hämara haigetoa piirimail, kergitades vaid tükati loori peategelaste pulbitsevalt sisemuselt,» märkis žürii pressiteate vahendusel. «Väikelinna staatilisust rõhutab liikumatu, koomas õpetaja Lauri, kellele käiakse pihtimas oma salajasi unistusi ning kelle ees samas rulluvad lahti filmi inetuimad stseenid.»

Žüriisse kuulusid Martti Helde, Lauri Kaare, Tõnu Karjatse, Mait Mäekivi, Mare Raidma, Riina Sildos ja Edith Sepp.

Peale «Ema» kandideerisid Eestit esindama veel «Must alpinist», «Klassikokkutulek», «Perekonnavaled», «Päevad, mis ajasid segadusse», «Polaarpoiss» ning «Luuraja ja luuletaja».

«Ema» produtsendi Aet Laigu sõnul on ookeani taga kavas ka väike reklaamikampaania, mille ulatus selgub lähiajal. 

Leana Jalukse stsenaariumi järgi valminud filmi rahvusvaheline esilinastus oli aprillis USA tuntumate sekka kuuluval Tribeca filmifestivalil, kus see kuulus põhivõistlusprogrammi. Filmi levitab ookeani taga Andrew Herwitzi The Film Sales Company.

Eesti kinolevis kogus «Ema» ligikaudu 7000 vaatajat. 

Mitteingliskeelse filmi Oscari eelvaliku ehk üheksafilmilise shortlisti kuulutab Ameerika filmiakadeemia välja detsembris, kandidaadid selguvad 24. jaanuaril ja laureaadid 26. veebruaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles