Erateatreid teistele vastandada pole õige

, kultuuriministeeriumi teatrinõunik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Etenduskunstide valdkonda tuleb analüüsida tervikuna, kitsalt erateatrite vajadustele keskendumine, nagu Kristiina Reidolv seda teeb, ei anna meile täit pilti vajadustest ega seal toimuvast.

Eestis tagavad teatripildi mitmekesisuse nelja omandivormiga etendusasutused: oma seaduse alusel tegutsev rahvusooper, riigi ja kohaliku osalusega sihtasutused, kohalike omavalitsuste teatrid ning erateatrid. Neid kõiki on vaja. Neil kõigil on teatripildi rikastamisel oma roll, kuid neil on seadusest tulenevad kohustused oma repertuaari kujundamisel ja muu tegevuse planeerimisel.

Vaatluse all olnud sihtasutuse vormis tegutsevad teatrid on loodud riigi, mõnel juhul ka koos kohaliku omavalitsusega. Neile on ette nähtud kindlad tegevuse eesmärgid ja põhikirjalised kohustused, mis lähtuvad publiku huvidest. Sellised teatrid pakuvad lavastusi sihtgruppidele «hällist hauani» ning tagavad klassikanäidendite ja omadramaturgia lavaletoomise ning etenduste piirkondliku kättesaadavuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles