Tähistame: 120 aastat kinonäitamist Eestis!

Hendrik Alla
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaader vendade Lumiere`ide filmist
Kaader vendade Lumiere`ide filmist Foto: Kaader filmist

1.oktoobril 2016 kell 15.00 on kõik kinohuvilised oodatud Suurgildi hoonesse (Pikk 17, Tallinn), et tähistada üheskoos 120. aasta möödumist päevast, mil siinmail oli esmakordselt võimalik näha liikuvaid pilte ehk esimest kinoetendust. Sel puhul tuleb ekraanile taastatud filmiprogramm elava muusika saatel.

Esmakordselt näidati Eestis kino uue kalendri järgi 4. oktoobril 1896. aastal Tallinnas Suurgildi hoones (toona Börsihoone), kus esitati publikule kümme erinevat filmipala.

Tähistame 120. aasta möödumist sellest meeldejäävast ja kultuurimaastikku igavesti muutnud sündmusest selleks puhuks kokku pandud filmiprogrammi ja muusikalise etteastega. Filmiprogrammi on valitud palad valgustuslike vendade Lumiere`ide, eesrindlike vendade Skladanowskyte ja ameeriklasest elektripirnimehe Thomas Alva Edissoni loomingust. Kuigi on raske kindlaks teha, kes olid Tallinnas 1896. aastal nähtud filmijuppide autorid, on siiski koostatud valik filmipaladest, mis olid sel ajal Euroopas liikvel.

Tummfilmide elavdamise eest helis kannavad hoolt Georg Otsa kooli õpilased eesotsas Aigor Postiga. Filmiajaloost räägib täpsemalt Karl M. Pennar ja filmiprogrammist Eesti Filmimuuseumi juhataja Maria Mang.

Mälumängufännide rõõmuks toimub samal päeval ka filmiteemaline mälumäng «MURRA MÄLU», mille auhinnad on samuti filmiteemalised. Programm kestab kell 15-17, sissepääs sooduspiletiga 3 eurot.

Mälumängus osalemiseks registreeri oma võistkond SIIN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles