Valminud on raamat «Kohalik ilu. Tarbeklaas»

Kirke Ert
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vaasid sarjast Põhjarannik (1985), kujundaja Eino Mäelt, paremal vaas Kuru (1986).
Vaasid sarjast Põhjarannik (1985), kujundaja Eino Mäelt, paremal vaas Kuru (1986). Foto: Albert Truuväärt

Laupäeval, 24. septembril kell 12.00 toimub Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumis kohtumine Tarbeklaasi kunstniku Eino Mäeltiga. Kohtumisele järgneb raamatu «Kohalik ilu. Tarbeklaas» esitlus.

Eino Mäelt töötas 1958–1963 Tarbeklaasis klaasilihvijana, õppis tehase stipendiaadina ENSV Riiklikus Kunstiinstituudis klaasikunstnikuks ning oli pärast kooli lõpetamist 1968. aastast Tarbeklaasi eksperimentaalpuhumis- ja kujunduskunstnik 1993. aastani. Mäelt jõudis kujundada hulga Tarbeklaasi tuntud toodangut, alustades 1974. aastal veekarahvinikomplektiga «Akva» ning olles 1980. aastate tuntuimate kausisarjade nagu «Kaali»(1985) ja «Kraater» (1986) autoriks. Mäelt rakendas jõudsalt ka Soomes kuulsust kogunud nn jääklaasi esteetikat, kavandades vaasisarjad «Põhjarannik» (1985) ja «Kuru» (1986).

Eino Mäelt 1987. aastal.
Eino Mäelt 1987. aastal. Foto: Eesti Filmiarhiiv

Raamat «Kohalik ilu. Tarbeklaas» on koostatud samanimelise näituse põhjal.

Raamatusse on koondatud suur hulk Tarbeklaasi toodangust, kuid kindlasti mitte kogu selle ulatuses. Tarbeklaasi tegevust ja mahukat toodangut avab ning tutvustab põgusalt raamatu tekstiosa, mis peatub nii tehase ajalool, tootmisvõimalustel kui ka kunstnike tegevusel.

Raamatu albumiosas on esitletud Tarbeklaasi toodangu olulisem osa. See on üles ehitatud ajateljele, mis jutustab loo tehase toodangust ja kunstnike tööst. Tekstide autorid on Kai Lobjakas ja Triin Jerlei. Kujundus: Mikk Heinsoo. Väljaandja: ETDM.  

Näitust «Kohalik ilu. Tarbeklaas» saab muuseumi I korrusel vaadata veel vaid pühapäeva, 25. septembrini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles