Venemaa teatritipud tulevad Eestisse

Jaak Allik
, teatrikriitik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Satirikon teatri lavastuses «Inimene restoranis» mängib peaosa Konstantin Raikin.
Satirikon teatri lavastuses «Inimene restoranis» mängib peaosa Konstantin Raikin. Foto: Elena Kasatkina

Hiljuti Juhan Kivirähki avalikustatud uuringust teatri kohast ja rollist eesti ühiskonnas selgus, et Eestis toimuvaist teatrifestivalidest on kõige tuntum Kuldne Mask. 39 protsenti küsitletuist oli sellest kuulnud ja 56 protsenti teatrikülastajast mõnd lavastust koguni näinud. Tähelepanuväärne, et toda venekeelset ja vene teatri parimaid lavastusi tutvustavat festivali teadsid mitte ainult venekeelsed inimesed (65 protsenti) vaid ka 29 protsenti eestikeelseist vastanuist.

Minu arvates peegeldab see mitte ainult korraldajate head reklaamitööd, vaid Eestisse toodavate Venemaa teatriaasta parimate lavastuste kvaliteeti, sest huvi Kuldse Maski vastu kasvab aastast aastasse ning nõudmine ületab ikkagi veel pakkumise.

Tänavune festival on kaheteistkümnes, sel aastal toimub see 8.–18. oktoobrini, põhiliselt ikka Tallinnas, kuid üht lastelavastust näeb ka Sillamäel.

Täiskasvanuile mõeldud sõnalavastuste loojad, režissöörid Dmitri Krõmov ja Andrei Mogutši kuuluvad kindlasti praeguse Venemaa teatri tippkümnesse. Lavastaja Konstantin Raikin, keda seekord näeme küll näitlejarollis, on üks Venemaa populaarsemaid artiste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles