Linnulennuline ülevaade Eesti linnadest

Küllo Arjakas
, Tallinna linnaarhiivi juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti linnade ja alevike taskuentsüklopeedia
Eesti linnade ja alevike taskuentsüklopeedia Foto: Raamat

Nagu teada, on kauaoodatud ja ka kauakardetud haldusreform koputamas uksele. Veel on vara öelda, kui palju see lõplikult mõjutab praeguste suuremate haldusüksuste arvu, piire ja suurust. Igal juhul on praegune, vahetult just reformieelne olukord fikseeritud kirjastuse Tea uhiuues, 400-leheküljelises teatmeteoses.

Sellest taskuentsüklopeediast leiab asjahuviline esmase, linnulennulise ülevaate Eesti kõigi praeguste linnade, alevite ja alevike kohta. praeguse seisuga on meil 47 linna, 12 alevit ja 186 alevikku. Linnadest on 30 omavalitsuslikud ja 17 vallasisesed linnad. Alevitest omakorda on viis omavalitsuslikud vallad ehk alevvallad.

Tegemist on tavapäraselt üles ehitatud teatmeteosega, kus linnad ja alevid on esitatud tähestikulises järjekorras, alevikud aga maakondade kaupa. Raamatu formaat nõuab lühidust. Iga haldusühiku juures on selle asukohakaart ja asula põhiandmed (pindala, omavalitsuslik staatus, esmamainimine ja kujunemise esmased andmed, lipp, vapp, elanike arv). Sellele järgnevad tähtsamad andmed haldusüksuse asukoha, asula nime tähenduse, omavalitsusliku staatuse muutumise, ajaloo, kultuuri, tänaste suuremate majandusettevõtete  ning tuntuimate huviväärsuste kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles