Nordic noir filmid jõuavad Eestis kinoekraanile

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Faasanijaht
Faasanijaht Foto: Kaader filmist

Taani kirjaniku Jussi Adler-Olseni raamatusari Kopenhaageni politseijaoskonna lahendamata juhtumite osakonnast Q on kolme põnevusfilmina Eesti vaatajate ees alates 19. oktoobrist.

Filmisarja esimene film «Lahendamata juhtum: Naine puuris» jõudis Eesti ekraanidele oktoobris 2013. Selles saab vaataja tuttavaks elust vintsutatud politseiniku Carl Mørcki ja tema assistendi Assadiga, kes asuvad tööle vastavatud osakonnas Q, mille ülesandeks on aastate jooksul lahendamata jäänud juhtumite sulgemine ja arhiveerimine. Mørcki hakkab painama tuntud naispoliitiku Merete Lynggaardi viie aasta tagune salapärane kadumine ning ta ei lepi versiooniga enesetapust. Uurimine viib mehed sügavale vägivalla ja kurjuse maailma, mis varitseb Skandinaavia klantsitud pealispinna all.

Naine puuris
Naine puuris Foto: Kaader filmist

«Lahendamata juhtum: Naine puuris» režissööriks on Mikkel Nørgaard, kaasa teevad Sonja Richter, Mikkel Boe Følsgaard ja Troels Lyby. Film linastub kinos Artis eriseanssidel 19. ja 20. oktoobril. Lähem info: http://www.kino.ee/Event/2639/

Filmisarja järgmine film «Lahendamata juhtum: Faasanijaht» jõudis ekraanile 2014. aastal ja oli toona Taanis vaadatuim kodumaine film. Selles uurivad Carl Mørck ja Assad mitukümmend aastat varem internaatkooli naabruses metsamajas toime pandud tapmist. Kuigi väidetav kurjategija on süü üles tunnistanud, jõuavad juhtumi materjalid Mørcki lauale. Selgub, et mõrvaga on seotud koolivennad, kes nüüdseks on jõudnud äri- ja poliitikamaailma tippu, ning Kopenhaageni tänavatel asotsiaalina elutsev Kimmie, keda jahivad nii endised sõbrad kui ka politsei.

Faasanijaht
Faasanijaht Foto: Kaader filmist

«Lahendamata juhtum: Faasanijaht» on samuti valminud Mikkel Nørgaardi käe all. Näitlejatena astuvad üles Pilou Asbæk, David Dencik ja Danica Curcic. Film jõuab ekraanile alates 21. oktoobrist. Lähem info: http://www.kino.ee/Event/3913/

Praegu on filmisarja viimaseks filmiks «Lahendamata juhtum: Pudelipost», mis Taanis esilinastus alles sel kevadel. Küüniline Mørck  ja Assad hakkavad uurima 8 aastat vana pudeliposti, milles on vangistatud poisi appikutse. Juhtumiga näib seotud olevat ka religioossest kogukonnast kaduma läinud lapsed. Jumalasse uskuvad ja politseisse kahtlaselt suhtuvad lapsevanemad ei ole aga valmis paljastama aastaid tegutsenud inimröövlit ja mõrvarit, kuid Mørck ja Assad on valmis kõigeks, et tabada kurjategija ja päästa lapsed.

Pudelipost
Pudelipost Foto: Kaader filmist

«Lahendamata juhtum: Pudelipost» lavastajaks on norralane Hans Petter Moland, näitlejateks on teiste seas Pål Sverre Hagen ja Jakob Oftebro. Film on ekraanil alates 28. oktoobrist. Lähem info: http://www.kino.ee/Event/3914/

Filmisarja peaosalist Mørcki kehastab Nikolaj Lie Kaas ning tema abilise Assadi rollis on Fares Fares. Jaoskonnas tegutsevad veel Søren Pilmark ja Morten Kirkskov.

Kirjanik Jussi Adler-Olseni krimiromaanide sarjast on kirjastus Pegasuse vahendusel eesti keeles ilmunud «Naine puuris» (Kvinden i buret, tõlkinud Tiina Toomet, 2014), «Faasanijaht» (Fasandræberne, tõlkinud Maarja Siiner,  2014), «Pudelpost» (Flaskepost fra P, tõlkinud Tiina Toomet, 2015) ja «Patsiendikaart nr 64» (Journal 64, tõlkinud Tiina Toomet, 2016). Kokku on Adler-Olseni osakond Q sarjas 7 romaani, neist viimane, «Selfid» (Selfies) ilmus käesoleval aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles