Tööd alustas Eesti esimene Iselugeja

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Elisa uute teenuste juht Kertu Kriisk esitleb Iselugejat.
Elisa uute teenuste juht Kertu Kriisk esitleb Iselugejat. Foto: Liis Treimann

Teisipäeval esitles Elisa oma digiraamatulaenutuse Elisa Raamatu lisamoodulit, mis peale raamatute lugemise võimaldab neid ka kuulata. Iselugeja muudab teksti helisignaaliks ning lubab seda nutiseadmest kuulata.

Iseenesest ei ole kõnesüntees, mille tarkvara Iselugejas kasutatakse, eriline uudis. Eesti Keele Instituudis (EKI) loodud kõnesünteesimoodulit kasutatakse näiteks 2013. aastast ERRi subtiitrite ettelugemisel. Samuti on juba 2012. aastast olemas Androidi-rakendus, mis oskab uudiseid sünteeshäälega ette lugeda.

Kui Elisa erakliendiüksuse juht Andrus Hiiepuu kuulas selle aasta alguses uudistelõiku, mille luges ette Eesti Keele Instituudi kõnesüntesaator, oli ta meeldivalt üllatunud. Tuttavate peal testides selgus, et nii mõnigi ei osanud esimese hooga arvata, et selges eesti keeles ei kõnele mitte inimene, vaid robot. Siis tuligi idee see tehnoloogia populaarse Elisa Raamatu teenusega ühendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles