Ekraanile jõuavad Ungari revolutsioonile pühendatud filmid

Kultuuritoimetus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
«Berni saadik».
«Berni saadik». Foto: Kaader filmist

26.-29. oktoobrini näitab Tallinna kino Artis filmiprogrammi «Ungari oktoober», mis on pühendatud 60 aastat tagasi Ungaris aset leidnud revolutsioonile.

Kavas on neli filmi: Attila Szászi «Berni saadik», Péter Gárdosi «Läkaköha», László Nemesi «Sauli poeg» ja Béla Tarri «Torino hobune», millest kaks esimest on otseselt 1956. aasta revolutsiooniga seotud.

«Läkaköha» (1987) käsitleb toonaseid sündmusi ühe Budapesti kommunistliku juudi perekonna vaatenurgast. 10-aastase Tomi ümber on maailm pea peale pöördunud: täiskasvanud on hulluks läinud, koolitunde ei toimu ja veel on vaja kuidagi toime tulla oma vähehaaval ärkava seksuaalsusega.

«Berni saadik» (2014) jutustab kaks aastat pärast ülestõusu mahasurumist Bernis aset leidnud sündmustest, kus kaks Ungarist emigreerunud revolutsionääri tungisid sealsesse Ungari saatkonda ja võtsid saadiku pantvangiks.

Lisaks on kavas viimati mitteingliskeelse filmi Oscari võitnud koonduslaagridraama «Sauli poeg» ja ungari filmi elava klassiku Béla Tarri väidetavalt viimaseks jääv film «Torino hobune».

Programmi on kokku pannud Ungari Instituut ja kino Artis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles